Хуго Шперле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хуго Шперле
германски фелдмаршал

ЗваниеФелдмаршал
Години на служба1903 – 1918; 1919 – 1944 г.
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войски Луфтщрайткрефт (1918)
Луфтвафе (1945)
Битки/войниПърва световна война
Гражданска война в Испания
Втора световна война
НаградиРицарски кръст

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
2 април 1953 г. (68 г.)
Хуго Шперле в Общомедия

Хуго Шперле (на немски: Hugo Sperrle, 7 февруари 1885 – 2 април 1953 г.) е немски фелдмаршал от Луфтвафе през Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и Първа световна война (1914 – 1918)[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Людвигсбург, той се присъединява към германската армия през 1903 г. В началото на Първата световна война е прехвърлен към германските военновъздушни части (на немски: Luftstreitkräfte) и служи като наблюдател до края на войната.

След края на войната, и след разпускането на военновъздушните сили, Шперле се присъединява към доброволческите отряди (Freikorps), преди да се присъедини отново към германската армия.

Между военен период[редактиране | редактиране на кода]

Присъединява се към новосформираното Луфтвафе през 1935 г. и служи като командир на легион Кондор по време на гражданската война в Испания, заедно с Волфрам фон Рихтхофен, служещ като негов началник-щаб.

Втора световна война (1939 – 1945)[редактиране | редактиране на кода]

Шперле командва германския 3-ти въздушен флот (Luftflotte 3) срещу Франция през май и юни 1940 г. През юли 1940 г. той е повишен до генерал-фелдмаршал от Луфтвафе. Шперле е сред хората отстояващи мнението, че британските Кралски военновъздушни сили трябва да бъдат унищожени, за да се осъществи успешна инвазия срещу Англия. 3-ти въздушен флот, разположен в северна Франция, играе важна роля в битката за Британия, от юни 1940 до април 1941 г.

Залавяне и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Фелдмаршал Шперле е пленен от Съюзниците и е обвинен във военни престъпления по време на съдебния процес срещу висшите военни при съдебните процеси в Нюрнберг. Умира в Мюнхен през 1953 г.

Военна декорация[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]