Направо към съдържанието

Художествена галерия „Професор Теофан Сокеров“

Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч
Художествена галерия в България
Сградата на художествената галерия
Карта
Местоположение в Ловеч
МестоположениеЛовеч
Тематикаизобразително изкуство
Основан1964 г.
Работно време
Работно време10:00 –18:00
(почивни дни: понеделник)
Зимно работно време
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
ДиректорВалентин Узунов
Адрес5500 Ловеч, ул. „Васил Караконовски“ №1
Телефон068/601 380

Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч е галерия за живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Галерията е открита през 1964 г. като отдел на Регионален исторически музей, Ловеч. Наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище „Наука“. В началото се състои от дарени и откупени картини на ловешки художници. Започва системното и обогатяване с творби и на художници с национално значение.

В началото на 1990-те години е обособена като самостоятелна галерия в структурата на Община Ловеч. Съхранява над 2700 творби – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Притежава творби от 1930-те години до началото на ХХI век от Атанас Михов, Иван Христов, Златю Бояджиев, Елисавета Консулова-Вазова, Илия Петров, Дечко Узунов, Светлин Русев, Атанас Яранов, Сули Сеферов, Теофан Сокеров, Цвятко Дочев, Петър Дочев, Греди Асса, Вежди Рашидов, Ангел Станев, Валентин Старчев, Емил Попов, Петър Чуклев и др.

Галерията има четири зали на различни нива. Поддържа постоянна експозиция, провежда тематични изложби и традиционния салон на ловешките художници.

Галерията обитава три сгради – Изложбената зала в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“, „Къщата на дарителите“ и „Къща дарение Никола Манев“.[1]

На 14 април 1989 г. е открита Къщата на дарителите. В нея са експонирани 185 авторски графики, рисунки, технологични експерименти и 95 керамични пана, дарени от Димитър Казаков – Нерон, както и 401 творби – живопис, скулптура в дърво и метал от Мирчо Мирчев. На 16 ноември 2017 г. е открита Къща дарение Никола Манев. Дарението е разположено в реставрирана къща в кв. „Вароша“ и е подредено в три зали. Показани са 28 творби – живопис и рисунки с пастел. Произведенията са предимно от периода на 90-те години на ХХ век.[1]

Художествена галерия Ловеч организира временни изложби, пленери и други прояви.[1]

  1. а б в Художествена галерия – Ловеч // lovech.bg. Посетен на 19 декември 2019 г.