Хуманизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хуманизмът в най-общ смисъл е проява на любов към човека, човеколюбие, човечност и т.н. От понятието произхождат понятия като хуманитаристика, хуманни науки, хуманност.

Като философско понятие, хуманизмът понякога има различен и даже противоположен смисъл според различните автори и течения.

Философското течение хуманизъм[редактиране | редактиране на кода]

Хуманизмът е философско тълкувание на действителността, която е открила, че човешкото същество в своята същност е нещо, имащо огромна важност. За хуманистична се смята всяка позиция или практична дейност, която се основава на този факт.

Хуманизмът учи, че създанието на едно човешко същество би било недостатъчно, ако не се смятат за важни следните съображения:

  1. Всеки човек е невероятно творение.
  2. Човешкото същество е толкова природа, колкото и създание.
  3. Човечеството е като един голям свръх-организъм и ние сме част от него.
  4. За най-доброто функциониране и благополучие на човешкото същество е необходима пълноценна връзка и сътрудничество.

Главната отправна точка на хуманистичните възгледи е идеята, че схващането за добро и зло трябва да лежи на индивидуалното и общественото благо, без да се изхожда от метафизични и трансцеденти аргументи.

Съвременният хуманизъм има оптимистичен възглед върху човешките възможности. Въпреки това не се предполага, че човешката природа е изначално съвършено добра или че животът на всеки човек успява да оправдае хуманистичните идеали без външна подкрепа. Признава се, че осъществяването на пълния човешки потенциал е тежко начинание, което изисква помощта на другия.

Крайните цели са процъфтяване на индивида; постигането на по-добър живот за всички хора; формирането на загриженост у човека, бидейки той най-съзнателният сред видовете, за останалите същества на планетата като част от единен, общ организъм. Най-същественото е правенето на добро и хармоничното живеене в настоящето, както и постоянното доизграждане на света, който да се оставя във все по-усъвършенстван ред за всяко следващо поколение.

Списък на хуманисти[редактиране | редактиране на кода]

Предшественици
Ренесансови хуманисти
Хуманисти на Новото време
Съвременни хуманисти

Форми и/или течения на/в хуманизма[редактиране | редактиране на кода]

Форми на опозиция[редактиране | редактиране на кода]

Виж

Организации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]