Хуманитарни науки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бюст на Платон
Бюст на гръцкия философ Платон, римско копие.
Част от серията статии за
наука
PrirodneNauke.svg
Природни науки
Социални науки
Приложни науки
Формални науки
Хуманитаристика

Хуманитарните науки (или хуманитаристика) включват науки, които изучават човека чрез аналитични, критични или свързани с предположения методи. По използваните методи те се отличават от природните науки, които използват емпиричен подход и споделят в известна степен предмета и методите на обществените науки.

Хуманитарни науки са литературата (в това число литературознанието), историята, философията, религията (също и религиознанието), визуалните и театрални изкуства, музиката (включително музикознанието), както и изучаването на древните и съвременни езици - различните филологии. Понякога към тях биват включвани и антропологията, теренните изследвания, науките за комуникацията и културните изследвания, въпреки че те по-често биват възприемани като социални науки.

Учените в областта на хуманитаристиката се наричат хуманитаристи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Наука“         Портал „Наука    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Humanities“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.