Хунин (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хунин.

Хунин
Junín
Сателитна снимка на езерото.
Сателитна снимка на езерото.
Peru physical map.svg
-11.0167° с. ш. -76.1167° и. д.
Местоположение в Перу
Местоположение Паско, Хунин
Отток Мантаро
Площ 529,88 km²
Дълбочина 12 m
Надм. височина 4082 m
Хунин в Общомедия
Изглед към езеро Хунин.

Хунин (на испански: Lago Junín) или Чинчайкоча (на испански: Chinchaycocha; вероятно от кечуа – „северно езеро“) е най-голямото езеро, разположено изцяло на територията Перу. Въпреки че Титикака е с доста по-голяма площ, източната му половина се намира в Боливия. Езерото е важно място за наблюдение на птици в страната.

География[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от езерото се намира в провинция Хунин в регион Хунин. Северозападният му край се причислява към провинция Паско в регион Паско. Разположено е на 4082 m надморска височина.

Езерото е заобиколено от водна растителност, който на места достига до 6 km ширина и става достатъчно гъста, за да не може да бъде прекосена. Рибата е в изобилия и включва няколко интродуцирани вида. Внесената риба е сред причините за спада на броя на някои местни видове.[1]

Езеро Хунин попада във водосборния басейн на Амазонка. Изградена е ВЕЦ, която регулира нивото на водата на езерото при главния му отток – река Мантаро. В години на обилни валежи, колебанията в нивото на водата са умерени, но в години на суша водното ниво може да падне с до 2 m, оставяйки оголени големи райони. Най-дълбоката точка на езерото е на 12 m дълбочина.

Замърсяване[редактиране | редактиране на кода]

От 1933 г. насам в езерото се изливат отпадъчни материали от миньорското дело в района, което оказва негативно влияние върху рибите и птиците, живущи тук.[2] Освен това, в езерото се вливат отпадъчните води на град Хунин. Тези замърсявания допринасят за процеса на еутрофикация на водоема.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Езеро Хунин е дом на два ендемични вида птици: Podiceps taczanowskii (критично застрашен) и Laterallus tuerosi (застрашен).[3] Районът на езерото се обитава от два ендемични вида жаби от рода Batrachophrynus.[1] Басейнът на езерото (включващ и неговите потоци) се обитава от 3 ендемични вида риба: Orestias empyraeus, Orestias polonorum, и Trichomycterus.

Богатото биоразнообразие на езерото кара перуанското правителство да класифицира 53 000 хектара от езерната територия като национален резерват през 1974 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Stuart, Hoffmann, Chanson, Cox, Berridge, Ramani and Young, editors (2008). Threatened Amphibians of the World. ISBN 978-84-96553-41-5
  2. а б ((en)) GSA Today – The heavy metal contamination of Lake Junín National Reserve, Peru: An unintended consequence of the juxtaposition of hydroelectricity and mining
  3. Schulenberg, Stotz, Lane, O'Neill, and Parker III. (2007). Birds of Peru. ISBN 978-0-7136-8673-9
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lake Junin“ и страницата „Lac Junín“ в Уикипедия на английски и френски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.