Хуняди (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За замъка в Будапеща вижте Замък Вайдахуняд. За този в Тимишоара вижте Хуняде

Замък Хуняди
Castelul Huniazilor
HunyadCastle.jpg
Информация
Страна Флаг на Румъния Румъния
Териториална единица окръг Хунедоара
Местоположение гр. Хунедоара
Архитектурен стил готика
Време на основаване Средновековие
Строителство 13 век-18 век
Известни обитатели Янош Хуняди
Матияш Корвин
Съвременно състояние реставриран
Собственик Румъния
Сайт www.castelulcorvinilor.ro
Замък Хуняди в Общомедия
Янош Хуняди

Замъкът Хуняди или Замък Корвин (на румънски: Castelul Huniazilor, Castelul Corvineştilor, на унгарски: Vajdahunyad vára) е замък в трансилванския град Хунедоара, днешна Румъния. До 1541 г. той е в Кралство Унгария, а по-късно - в Княжество Трансилвания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът е създаден от благородническия род Хуняди. През 14 век унгарскияг крал Жигмонд го подарява на Янош Хуняди Серб. Замъкът е реставриран в периода 1446-1453 г.х от неговия внук Янош Хуняди.

Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Построен върху по-старо укрепление и върху скала над река Злащ, замъкът Хуняди е голяма и изпъкваща постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безбройни прозорци и украсени с каменна резба тераси.

Днешният вид на замъка е постигнат след огромен реставрационен проект, поет след катастрофален пожар и много десетилетия пълно занемаряване. Казват, че съвременните архитекти „са го създали според своята интерпретация за външния вид на голям готически замък“.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Като едно от най-важните притежания на Янош Хуняди замъкът е силно променен по негово време. Той се превръща в истински господарски дом, не само стратегически укрепена позиция. С течение на годините собствениците на замъка променят неговия облик, добавяйки кули, зали и стаи за гости. Галерията и донжонът - последната защитна кула (наречена „Небойса“, от църковнославянски: „Не се страхувай“), остават неизменени от времето на Янош Хуняди, а с кулата на Капистрано (наречена на францисканския монах, бил се в Битката при Белград през 1456 г.) са някои от най-забележителните сгради в замъка. Други важни постройки са Залата на рицарите (голяма зала за прием на гости), Боздугановата кула, Бялата крепост (използвана като стая за съхранение на провизии) и Залата на събранието, на чийто стени са нарисувани портрети на разни владетели (сред тях са Матей Бесараб, княз на Влахия и Васил Лупу, княз на Молдова). В крилото от замъка, наречено „Мантия“, може да бъде видян портретът на гарвана, от който наследниците на Хуняди са взели фамилното си име - Корвин.

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

Развалините на замъка, картина от 1865 г.

Смята, се че тук Влад III Влашки (по-известен като Влад Цепеш, т.е. „набивача на кол“ или Влад Дракула) е държан като затворник 7 години, след като пада от власт през 1462 г.

В двора, близо до църквата, изградена по времето на Влад III, има дълбок около 30 м кладенец. Смята се, че е изкопан от 12 турски пленници, на които било обещано, че щом стигнат вода, ще бъдат освободени. След 15 години те завършват кладенеца, но хората, които са ги взели в плен, отказват да ги пуснат. Смята се, че надписът на стената на кладенеца означава „Вода имате, но душа нямате!“. Специалистите обаче го разчитат като „Този, който е написал това, е Хасан, живял като роб на неверниците в крепостта край църквата“.

През февруари 2007 г. замъкът Хуняди е изследван за духове в британския паранормален сериал „Most Haunted Live!“ за 3-дневно разследване на духовете, за които се казва, че обитават замъка. Резултатите са неубедителни.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цитат от Bronwen Riley, Dan Dinescu. Transylvania. ISBN 9780711227811. Page 81.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Oliver Velescu, Castelul de la Hunedoara. Ed.II, Editura Meridiane, Bucureşti 1968

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]