Хъмфри Дейви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хъмфри Дейви
Humphry Davy
английски химик

Роден
Починал
29 май 1829 г. (50 г.)
ПогребанЖенева, Швейцария

Научна дейност
ОбластХимия
Работил вБританско кралско научно дружество
Подпис
Хъмфри Дейви в Общомедия

Сър Хъмфри Дейви (на английски: Humphry Davy) е английски химик. Става известен благодарение на заниманията си с физиологичното действие на някои газове, включително райския газ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 декември 1778 г. в Пензанс, Великобритания. През 1801 г. той става професор в Кралската институция на Великобритания, както и член на Кралското общество, на което по-късно става председател.

През 1800 г., когато Алесандро Волта въвежда първата електрическа батерия, Дейви я използва, за да разложи соли по начин, днес известен като електролиза. С помощта на много последователни батерии, той успява да отдели калий и натрий от техните хидроксиди през 1807 г. и калция, стронция, бария и магнезия през 1808 г. Той също така показва, че кислородът не може да се получи от веществото, познато дотогава като оксисолна киселина, и доказва, че веществото е отделен химичен елемент, наречен от него хлор. Дейви проучва енергията, която била включена в процеса на разделяне на солите, като това днес се изучава от науката електрохимия.

През 1812 г. той е посветен в рицарство, изнася прощална лекция пред Кралската институция и се жени за заможна вдовица. След завръщането си от кратка почивка в Европа той изобретява миньорската лампа (известна още като руднична лампа), използвана и до днес в мините.

Неговият лаборант Майкъл Фарадей подобрява работите на Дейви и в крайна сметка става по-известен и влиятелен от него.

Умира на 29 май 1829 г. в Женева на 50-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Могилевский Б. Л. Гемфри Деви. Серия „Жизнь замечательных людей“ (Выпуск 112). — Журнально-газетное объединение, Москва, 1937, 168 с.
  • Волков В. А., Вонский Е. В., Кузнецова Г. И. Выдающиеся химики мира. Москва: Высшая школа, 1991, 656 с.
  • Дэви Хэмфри, сэр, баронет // Иностранные члены Российской академии наук. XVIII—XXI в.: Геология и горные науки. Москва: Наука, 2012, с. 74-77.