Хъмфри Дейви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хъмфри Дейви
Humphry Davy
английски химик

Роден
Починал
Погребан Женева, Швейцария
Научна дейност
Област Химия
Подпис Davy's signature.png
Хъмфри Дейви в Общомедия

Сър Хъмфри Дейви (на английски: Humphry Davy) е английски химик. Става известен благодарение на заниманията си с физиологичното действие на някои газове, включително райския газ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 декември 1778 г. в Пензанс, Великобритания. През 1801 г. той става професор в Кралската институция на Великобритания, както и член на Кралското общество, на което по-късно става председател.

През 1800 г. Алесандро Волта въвежда първата електрическа батерия. Дейви използва тази електрическа батерия, за да раздели соли по начин, днес известен като електролиза. С помощта на много последователни батерии, той успява да отдели калий и натрий от техните хидроокиси през 1807 г. и калция, стронция, бария и магнезия през 1808 г. Той също така показал, че кислородът не може да се получи от веществото, познато дотогава като оксисолна киселина, и доказал, че веществото е отделен химичен елемент, който кръщава хлор. Дейви проучва енергията, която била включена в процеса на разделяне на солите, като това днес се изучава от науката електрохимия.

През 1812 г. той е посветен в рицарство, изнася прощална лекция пред Кралската институция и се жени за заможна вдовица. След като отива за кратко на почивка в Европа, се връща и изобретява миньорската лампа (известна още като руднична лампа), която се използвала от миньорите.

Неговият лаборант Майкъл Фарадей подобрява работите на Дейви и в крайна сметка става по-известен и влиятелен от него.

Умира на 29 май 1829 г. в Женева на 50-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Могилевский Б. Л. Гемфри Деви. Серия «Жизнь замечательных людей» (Выпуск 112). — Журнально-газетное объединение, Москва, 1937. — 168 с.
  • Волков В. А., Вонский Е. В., Кузнецова Г. И. Выдающиеся химики мира. — М.: Высшая школа, 1991. — 656 с.
  • Дэви Хэмфри, сэр, баронет // Иностранные члены Российской академии наук. XVIII—XXI в.: Геология и горные науки. М.: Наука. 2012. C. 74-77.