Хърбърт Шелтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хърбърт Шелтън
Herbert Macgolfin Shelton
американски лекар
Роден
Починал

Националност Флаг на САЩ САЩ

Хърбърт Макголфин Шелтън (на английски: Herbert Macgolfin Shelton) е американски лекар, застъпник на алтернативната медицина, автор, пацифист и вегетарианец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 октомври 1895 година в Уайли, Тексас, САЩ, в семейството на Томас Мичъл Шелтън (Thomas Mitchell Shelton) и Мери Франсиз Шелтън (Mary Frances Shelton). Като дете Шелтън се интересува много от животните, от техните навици и особено от състоянието им по време на боледуване.

Много рано открива грешките и несъстоятелността на всички добре познати лечебни терапии и започва сам да изследва метода доказващ, че здравето се поддържа единствено чрез правилен начин на живот. Целта на живота му става да избави хората от страха и невежеството им по отношение на болестите и да ги научи как могат сами да си помогнат по пътя към доброто здраве, което е рождено право на всекиго.

Повече от половин век ръководи собствено здравно заведение, където хора от цял свят в различно здравословно състояние и с различен стадий на болестите, от които страдат, идват да предприемат гладуване и да се научат как да запазят здравето си.

Номиниран е от Американската вегетарианска партия за кандидат президент на САЩ и участва в президентските избори през 1956 г.

От 1972 г. (на 77-годишна възраст), той е напълно прикован на легло от дегенеративни нервно-мускулни заболявания. 13 години по-късно, на 1 януари 1985 г., въпреки многото опити да подобри собственото си здраве, д-р Хърбърт Шелтън умира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]