Хърбърт Шелтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хърбърт Шелтън
Herbert Macgolfin Shelton
американски лекар
Herbert M. Shelton 1956.png
Роден
Починал
1 януари 1985 година (89 г.)

НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Хърбърт Шелтън в Общомедия

Хърбърт Макголфин Шелтън (на английски: Herbert Macgolfin Shelton) е американски лекар, застъпник на алтернативната медицина, автор, пацифист и вегетарианец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 октомври 1895 година в Уайли, Тексас, САЩ, в семейството на Томас Мичъл Шелтън (Thomas Mitchell Shelton) и Мери Франсиз Шелтън (Mary Frances Shelton). Като дете Шелтън се интересува много от животните, от техните навици и особено от състоянието им по време на боледуване.

Много рано открива грешките и несъстоятелността на всички добре познати лечебни терапии и започва сам да изследва метода доказващ, че здравето се поддържа единствено чрез правилен начин на живот. Целта на живота му става да избави хората от страха и невежеството им по отношение на болестите и да ги научи как могат сами да си помогнат по пътя към доброто здраве, което е рождено право на всекиго.

Повече от половин век ръководи собствено здравно заведение, където хора от цял свят в различно здравословно състояние и с различен стадий на болестите, от които страдат, идват да предприемат гладуване и да се научат как да запазят здравето си.

Номиниран е от Американската вегетарианска партия за кандидат президент на САЩ и участва в президентските избори през 1956 г.

От 1972 г. (на 77-годишна възраст), той е напълно прикован на легло от дегенеративни нервно-мускулни заболявания. 13 години по-късно, на 1 януари 1985 г., въпреки многото опити да подобри собственото си здраве, д-р Хърбърт Шелтън умира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]