Хърм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хърм
Haerme
Знаме
      
Герб
Herm from Sark.jpg
Изглед към Хърм от остров Сарк
Страна Гърнзи Гърнзи
Акватория Ла Манш
Площ 2 km²
Население 60 души (2005)
30 души/km²
Relief Map of English Channel.png
49.4724° с. ш. -2.4493° и. д.
Местоположение в Ла Манш
Хърм в Общомедия

Хърм (на английски: Herm) е малък остров от Нормандските острови, част от Гърнси и съответно е митническа територия на Европейския съюз[1]. Главна забележителност на острова са снежнобелите пясъци по крайбрежието. Забранени са автомобилите и велосипедите, могат да се използват само четириколки и малки трактори.

История[редактиране | редактиране на кода]

Неолитни пещери са открити на острова, а първото открито селище датира от VI век. Херм е открит за първи път в периода на мезолитната ера, когато ловци са били в търсене на храна. В епохата на неолита и бронза пристигат заселници. Останките от камерни гробници са открити на острова и може да се видят днес. След тригодишен проект на Университета в Дърам, подкрепен от специалисти от Университета в Кеймбридж, Университета в Оксфорд и музея на Гърнси, те заяват, че „плътността на гробниците предполага, че северният край на Херм може да е бил място, обособено за погребална дейност“. През 1949 г. Гърнси закупува Херм от Великобритания заради „непокътнатата островна идилия, която може да се ползва и от местните жители, и от туристите“. Един от най-влиятелните наематели на острова е майор Питър Ууд, който се грижи за острова от 1949 до 1980 г. заедно със съпругата си. Дъщерята на майор Ууд Пени – Ууд Хейуърт и съпругът ѝ Адриан ги наследяват. Майор Ууд умира през 1998 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Херм е най-малкият от Нормандските острови с постоянно население и свободен достъп. Автомобили и велосипеди обаче не са позволени на острова. Въпреки че местните жители могат да използват ATV и мини-трактори.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-малкият остров с постоянно население измежду по-големите от Нормандските острови – има площ от 2 квадратни километра. Населението на острова е само около 60 души към 2005 г. Островът има собствен герб и знаме. Жителите на острова говорят френски език.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. European Communities Act 1972. // Crown. Посетен на 22 декември 2017. (на английски)