Цайтгайст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за философския израз. За филма вижте Zeitgeist (филм).

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за философския израз. За движението „Цайтгайст“ вижте Проект Венера.

Цайтгайст (на немски: Zeitgeist, от zeit – „време“, и geist – „дух“), също дух на времето или дух на епохата, е термин, означаващ интелектуалния, културния, етическия и политическия климат на дадена епоха или течение. Така е наречено и съвременно движение.

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията за духа на времето идва от епохата на Хердер и други немски романтици, дейци на Просвещението като Корнелий Ягдман. Терминът Zeitgeist често се приписва на Хегел, макар той да не го използва. В своята работа „Лекции по история на философията“ употребява израза der Geist seiner Zeit (дух на своето време) – например, „никой не може да изпревари своето време, тъй като духът на неговото време е също негов дух.“[1] Други философи, изразявали подобни идеи, са Спенсър и Волтер[2]. Концепцията включва също теорията за великите личности, популяризирана от Томас Карлайл, която определя историята като резултат от дейността на велики герои и гении.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glenn Alexander Magee. Zeitgeist. // The Hegel Dictionary. Continuum International Publishing Group, 2011. ISBN 9781847065919. с. 262.
  2. Eero Saarinen. Shaping the Future. Yale University Press, 2006. ISBN 9780972488129. с. 15.