Цариброд (улица във Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за улицата във Варна. За града в Сърбия вижте Цариброд.

Цариброд
улица
Map of Varna center.png
43.2002° с. ш. 27.9059° и. д.
43.2005° с. ш. 27.9159° и. д.
Местоположение на картата на Варна
Град Варна
Район Одесос
Дължина 830 m
Стари имена Табахана
1878 – „Пловдивска“

„Цариброд“ е улица във Варна, намираща се в район Одесос. Тя свързва ул. „Девня“ на запад с ул. „Преслав“ на изток[1]. Наречена е така през 1888 г. след Сръбско-българската война на името на града в Западните покрайнини, днес намиращи се в Сърбия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Преди Освобождението улица „Цариброд“ е една от най-дългите улици във Варна и е с подчертано ориенталски вид. Западната ѝ част при брега на река Девня[2] е наричан „Табахана“, тъй като там се щавят и обработват кожи. Улицата се заражда в някогашната „турска махала“ в ниската и предразположена към наводняване част на града[3] и е средище на занаяти: обущарство, калпакчийство, абаджийство, сарачество, бъчварство и др.

Според изворите, през ноември 1888 г. улицата започва пред Железопътна гара Варна и завършва при Хотел "Търговский" на Балък пазар[4]. По-голямата част от търговските обекти са на арменци, бежанци през 1896 г. от град Кайсери в Мала Азия, а някои са българи от Котел и други планински селища. Забележителни, но загубени сгради на ул. „Цариброд“ са двуетажният хотел „България“ с ресторант и кафене, и Беглишкият хамбар, издигнат на мястото на днешната градинка на ул. „Цар Симеон“[5] и турската баня „Ески хамам“[6]. Други запазени до днес сгради, като проектираната от арх. Димитър Раделия през 1908 жилищно-търговската сграда, представляват архитектурен паметник. През 80-те години на XX век, магазините на улицата са ремонтирани, като в повечето от тях започват да се продават различни стоки за дома, инструменти, бои, ВиК, строителни материали, аксесоари, електро и домакински уреди, мебели, железария, битова техника и т.н. По това време, сред жителите на Варна, става известна като улица Направи си сам.[7]

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

Северна страна
  • Джамия „Хайрие“
Южна страна

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Транспорт“         Портал „Транспорт          Портал „България“         Портал „България