Царска папрат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Царска папрат
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Спорови растения (Pteridophyta)
клас:Папратовидни (Polypodiopsida)
разред:Osmundales
семейство:Царскопапратови (Osmundaceae)
род:Osmunda
вид:Царска папрат (O. regalis)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Царска папрат в Общомедия
[ редактиране ]

Царската папрат или Величествена осмунда (Osmunda regalis) е вид многогодишна папрат. Стъблото ѝ е късо подземно. Листата са големи, двойно перести. Тя има отделни спороносни и стерилни листа. Стерилните са дълги 60-160 cm и широки 20-40 cm, а спороносните са изправени и по-къси – 20-50 cm.

Видът е включен в Червената книга на България с категория 'застрашен'. Включен е и в Закона за биологичното разнообразие, Приложение №3, както и в Закона за лечебните растения.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът обитава гористи местности, мочурливи и заблатени места.

Разпространен е в Европа, Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Среща се и в България по поречието на река Струма, в подножието на планина Беласица. През 1992 година е обявена защитената местност „Топлище“, Петричко с цел да се запази естественото находище от царска папрат. На територията на защитената местност се забраняват: строителство, пресушаване на блатото Мухалница и нарушаване на водния режим, събиране на билки и всякакви други дейности, с които се изменя естествения облик на местността.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Величествената осмунда се отглежда като декоративно растение в оранжериите. Корените ѝ се използват при производството на почвени субстрати за орхидеи. Младите издънки са храна за хората в някои части на Света.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Osmunda regalis (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителна агенция околна среда, Защитена местност Топлище