Царство Имерети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Царство Имерети
იმერეთის სამეფო
14901811
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Континент
СтолицаКутаиси
Официален езикгрузински
Религия
Форма на управление
ДинастияБагратиони
Предшественик
Грузинско царство Грузинско царство
Наследник
Имеретинска област Имеретинска област
Абхазско княжество Абхазско княжество
Княжество Сванетия Княжество Сванетия
Мегрелско княжество Мегрелско княжество
Гурийско княжество Гурийско княжество
Днес част отГрузия
Царство Имерети в Общомедия

Царство Имерети (на грузински: იმერეთის სამეფო) е историческа средновековна държава, съществувала на територията на съвременна Грузия; едно от трите независими феодални царства (заедно с Картли и Кахети), образувани в края на XV век.

Столицата е град Кутаиси.

В края на XVI век Имеретинското царство е ограничено до територията на Имеретия. Според ирано-турския договор от 1555 г. Имеретинското царство е подчинено на Османска империя и плаща данък в роби или в пари и натура. Историята на Имеретинското царство е белязана от постоянни феодални вълнения и процъфтяване на търговията с роби.

Феодалните междуособици се засилват особено през XVII век. Едва цар Соломон I (царувал в периода 1752 – 1784 г.) успява да укрепи царската власт. Той забранява търговията с роби и се опитва да обедини Западна Грузия. Многогодишната война на Соломон I с турците завършва с победата при Хресил през 1757 г. и военния съюз с царя на Картли, Ираклий II през 1758 г.

През XVIII век царете на Имерети многократно се обръщат за помощ към Русия, но исканията им са отхвърляни, с цел да се избегне усложняване на отношенията с Османската империя. Според едно от условията на руско-турския договор от Кючук Кайнарджа, подписан през 1774 г., плащането на данък от Имеретиското царство на Османската империя е премахнато.

Герб на Имерети по време на царуването на цар Соломон II, 1803 г.

През 1804 г. цар Соломон II приема покровителството на Русия. През 1811 г. Имеретинското царство е превърнато в Имеретинска област на Руската империя.

Литература[редактиране | редактиране на кода]