Цар Бомба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изложбен модел на Цар бомба

Цар Бомба (руски: Царь-бомба) е названието на водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания. Името ѝ е дадено по аналогия с Цар Топ и Цар Камбана.

Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците са влизали Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина от 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти. Ядрената гъба се издига на височина 67 km, а от йонизацията на атмосферата се прекъсва радиовръзката за час на стотици километра от полигона.

Разработка[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално зададеният вариант на бомбата е бил с мощност 101,5 мегатона, но е отхвърлен от конструкторите на конструкторското бюро ОКБ-156 като много тежка и прекалено опасна. Учените разработчици се опасяват, че такъв ядрен взрив ще причини голямо радиоактивно замърсяване. Ядрените инженери и конструктори обещават да намалят мощността на 63 мегатона, заменяйки външната обвивка от необогатен уран с олово, а авиоконструкторите предлагат преработка на съответен вариант на бомбардировач - Ту-95 и Ту-16. Новата ядрена бомба по приета в СССР традиция получава кодово име "Ваня" или "Иван" и "Изделие 202", а избраният в качеството си на носител самолет бил „Ту-95“.

Първите разработки по тази тема станали възможни след разговорите на Курчатов и Туполев, който назначил като ръководител на проекта своя заместник А.В.Надашкевич. Проведените анализи и изчисления показали, че окачването на такъв голям товар ще изисква изменения в товарния отсек и устройствата за окачване и пуск.

В първата половина на 50-те години бил готов чертежът на габаритите и теглото на "Ваня", както и компонентният чертеж на неговото поставяне. Както първоначално се предполага, теглото на бомбата заема 15% от летателната маса на самолета, но неговите габарити налагат снемането на горивните резервоари от фюзелажа. Разработените за окачване на бомбата нови носачи тип БД-7-95-242 (БД-242) били близки до конструкция до БД-206, но значително по-здрави. Носителят има три бомбардировъчни ключалки тип ДЕР 5-6 с товароносимост всяка по 9 тона. Успешно e решeно и пусковото управление на бомбата. Електроавтоматиката осигурява едновременното отключване на 3-те ключалки, според изискванията за безопасност. На 17 март 1956 г. излиза постановление на Съветското правителство, съгласно което ОКБ-156 е длъжно да пристъпи към преоборудване на „Ту-95“ като носител на ядрена бомба с голяма мощност. Работата се извършва в Жуковск от май до септември, когато „Ту-95В“ е приет от поръчителите и предаден за летателни изпитания. Изпитанията се водят от полковник Куликов и включват пуск на макет на бомбатa.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Бомбата има тристепенна структура. Първата степен е атомна бомба с мощност 1,5 мегатона, която след избухването си служи за взривател на втората степен. Втората степен е водородна бомба с мощност 50 мегатона. Атомната и водородната бомби са поставени в третата степен - обшивка от уран 238. Взривяването на втората степен води до термоядрен взрив и създаването на бързи неутрони, които бомбардирайки урановите ядра предизвикват разпада им и нова атомна експлозия. Добавянето на устойчивия уран 238 повишава мощността на взрива до 5 пъти и увеличава радиацията до 10 пъти. [1] Тази реакция, известна под наименованието "Джекил-Хайд" не е приета според първоначалния замисъл при разработката, поради катастрофалното радиационно замърсяване. Затова обшивката е заменена с оловен еквивалент, което намалява малко теглото на бомбата и мощността на взрива остава на половината от планираните 101 мегатона. В този си вид по проекта тази свърхбомба трябва да тежи около 26 тона.

Изпитания[редактиране | редактиране на кода]

Носителят на термоядрената бомба e готов, но неговото реално тестване е отложено. На Хрушчов е предстояло пътуване в САЩ, а и в Студената война настъпила пауза. Ту-95В e преместен на летище в Урал където вече не се водел като бойна машина. През 1961 година става ново изостряне на отношенията и нов тласък на Студената война. На бомбардировача се сменя електроавтоматичната система за пускане, махат се и стените на товарния отсек, защото реалната бомба се оказава доста по-голяма от макета. Теглото на бомбата е 27 тона, а на парашута 800 кг. Преоборудваният самолет е преместен на летище до селището Ваенг. Скоро бомбардировачът, покрит със специален слой термозащитна боя с бял цвят и с истинска ядрена бомба взел курс към Нова Земя, пилотиран от екипаж с командир майор Дурновцев.

Експлозията[редактиране | редактиране на кода]

На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към ядрения полигон "Сухой нос" на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет-лаборатория Ту-16А. Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 m и взривена по барометричен способ на 4 000 m от повърхността на земята. При взрива е постигнато налягане от 1 милион атмосфери и температура 10 милиона градуса. Огненото кълбо е с радиус 4,6 km, диаметърът на гъбата достига 95 km, а пушекът достига 67 km височина. На 100 km в диаметър високата температура причинява изгаряния от трета степен. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а предизвиканата йонизация в атмосферата практически прекратява радиовръзките в продължение на 40 минути.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Цар бомба за малко да счупи земята", в. "24 часа", 10 май 2011 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]