Цвете в пръстта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цвете в пръстта
धूल का फूल
РежисьориЯш Чопра
СценаристиМухрам Шарма
В ролитеМала Синха
Раджендра Кумар
Нанда
Ашок Кумар
МузикаДатта Наик
Сахир Лудхиандви
ОператорДхарам Чопра
МонтажПран Мехра
РазпространителБ.Р. Филмс
Жанрсемеен
мюзикъл
Премиера1959
Времетраене153 минути
Страна Индия
Езикхинди
Цветностчерно-бял
Приходи10 милиона индийски рупии
Външни препратки
IMDb

„Цветя в прахта“ (на хинди: धूल का फूल) е индийски мюзикъл от 1959 година, който се превръща в една от най-касовите продукции на Боливуд.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Меена (Мала Синха) и Махеш (Раджендра Кумар) са лудо влюбени един в друг. Един ден те се увличат и Меена забременява. Междувременно Махеш се оженва за Малти Раи (Нанда), която произхожда от благородно семейство. Меена ражда здраво момченце и го отнася при баща му, Махеш Капур. Той не признава детето, заявявайки на Меена, че тя е била най-голямата грешка в живота му.

Меена изоставя петмесечното си бебе в мрачната гора, където една змия опазва живота му. На път към вкъщи, след като е бил в града, Абдул Рашид (Манмохан Кришна) намира детето и го взема със себе си. Обществото го отрича, защото не знае чие е бебето и от каква религия е. Въпреки всичко, Рашид решава да задържи детето и го кръщава Рошан.

След време Меена започва работа като асистент на адвоката Ашок Кумар (Ашок Кумар). Той е влюбен в нея и започва да подготвя техен общ дом. Двамата се оженват. Междувременно Махеш е станал съдия и е щастлив баща на момченце. Един прекрасен ден Рошан и сина на Махеш се срещат на първия учебен ден, придружени от родителите си. В присъствието на Махеш, Абдул споменава на директорката на училището, че е открил Рошан в гората преди осем години.

Постепенно в училище двете деца се сближават и стават най-добри приятели. Когато останалите ученици се подиграват на Рошан, синът на съдията го подкрепя. Един ден той отвежда Рошан в дома си, където майка му, Малти го приветства с любов и привързаност. Махеш обаче гони детето от дома им с мотива, че не заслужава тяхното внимание и уважение, тъй като е незаконно роден.

Рошан изпада в депресия и попада в лоша компания. Сънът на съдията се опитва да му помогне, но загива в автомобилна катастрофа. Това засилва депресията на Рошан. Той се замесва в кражба, но всъщност е невинен, отдръпвайки се в последния момент. Случаят попада в съда на Махеш Капур. Абдул отива при Ашок Кумар с молба, той да поеме защитата на Рошан. Абдул съобщава на Ашок пред погледа на съпругата му Меена, коя всъщност е майката на Рошан и кога, и при какви обстоятелства е намерил детето. Меена веднага припознава Рошан като собствен син и свидетелства в негова полза в съда. Махеш признава Меена и детето и оправдава Рошан.

На следващия ден Малти моли Махеш да отиде в дома на Абдул и да доведе Рошан, тъй като той е негов син. В това време Меена е готова да напусне семейния си дом, но Ашок Кумар я спира, заявявайки ѝ, че сега още повече я уважава. Тя може да доведе сина си у дома. Меена и Махеш отиват при Абдул за да искат момчето. Първоначално Абдул отказва да се раздели с него, но впоследствие дава Рошан на Меена и Ашок.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • Награда Филмфеър за най-добра второстепенна мъжка роля на Манмохан Кришна от 1960 година.
  • Номинация за наградата Филмфеър за най-добра актриса на Мала Синха от 1960 година.
  • Номинация за наградата Филмфеър за най-добър сценарий на Мухрам Шарма от 1960 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Цветок в пыли“ и страницата „Dhool Ka Phool“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.