Цветозар Томов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цветозар Томов
български социолог
Tsvetosar Tomov 2011-11-15.jpg
Цветозар Томов през 2011 г.
Роден
21 май 1954 (57 г.)

Националност Flag of Bulgaria.svg българско
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област социология
Работил в Пловдивски университет
Агенция Ска̀ла

Доц. д-р Цветозар Томов Томов e български социолог и университетски преподавател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Цветозар Томов е роден на 21 май 1954 г. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Защитава докторантура по социология през 1984 г.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ръководи катедра „Критическа и приложна социология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“[1]. От 2002 г. е управител на социологическа "Агенция Скала"[2].

През ноември 2011 г. Томов обявява публично, че напуска Пловдивски университет като реакция на присъденото преди това звание „доктор хонорис кауза“ на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков, известен освен с футболните си успехи и със скандалното си вербално поведение. В откритото си писмо до ректора на университета Томов пише:

Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. [...] Случаят с г-н Стоичков обаче е връх на тази срамна традиция предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек“.

Според Томов случаят унижава не само ректора и членовете на академичния съвет на Пловдивски университет, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти, и завършва с думите, че „колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“. Писмото среща бърза реакция сред потребителите на социалната мрежа Facebook, където е първоначално публикувано.[3]

Участие в политиката[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. Цветозар Томов влиза в новосъздадения Граждански съвет на Реформаторския блок. Предложен от Блока и номиниран от парламентарната група на ГЕРБ, той е избран за член на ЦИК, а впоследствие и за негов говорител. През лятото на 2014 г. става съучредител на Института за дясна политика (ИДП), обединил десни интелектуалци и политици, поставили си за цел да работят за следизборна коалиция на ГЕРБ с Реформаторския блок.[4]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]