Цветозар Томов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цветозар Томов
български социолог
Томов през 2011
Томов през 2011

Роден

Националност Flag of Bulgaria.svg българско
Образование Софийски университет
Научна дейност
Област социология
Образование Софийски университет
Работил в Пловдивски университет
Агенция Ска̀ла

Доц. д-р Цветозар Томов Томов e български социолог и университетски преподавател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Цветозар Томов е роден на 21 май 1954 година. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Защитава докторантура по социология през 1984 година.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ръководи катедра "Критическа и приложна социология" в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“[1]. От 2002 е управител на социологическа "Агенция Скала"[2].

През ноември 2011 Томов обявява публично, че напуска Пловдивски университет като реакция на присъденото наскоро преди това звание „доктор хонорис кауза“ на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков, известен освен с футболните си успехи и със скандалното си вербално поведение. В откритото си писмо до ректора на университета Томов пише:

Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. [...] Случаят с г-н Стоичков обаче е връх на тази срамна традиция предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек“.

Според Томов случаят унижава не само ректора и членовете на академичния съвет на Пловдивски университет, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти, и завършва с думите, че „колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“. Писмото среща бърза реакция сред потребителите на социалната мрежа Facebook, където е първоначално публикувано.[3]

Участие в политиката[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. Цветозар Томов влиза в новосъздадения Граждански съвет на Реформаторския блок. Предложен от Блока и номиниран от парламентарната група на ГЕРБ, той е избран за член на ЦИК, а впоследствие и за негов говорител. През лятото на 2014 г. става съучредител на Института за дясна политика (ИДП), обединил десни интелектуалци и политици, поставили си за цел да работят за следизборна коалиция на ГЕРБ с Реформаторския блок.[4]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]