Цезарион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цезарион
фараон
Caesarion.jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Птолемеи
Баща Юлий Цезар
Майка Клеопатра VII
Братя/сестри Юлия
Александър Хелиос
Клеопатра Селена
Птолемей Филаделф
Цезарион в Общомедия

Птолемей XV Филопатор Филометор Цезар, наречен Цезарион (малък Цезар) (23 юни 47 г. пр.н.е. – август 30 г. пр.н.е.), е фараон на Египет и последният монарх от династията на Птолемеите. Управлява държавата от 2 септември 44 пр.н.е. до август 30 г. пр.н.е.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Цезарион е син на диктатора Юлий Цезар и фараона Клеопатра VII[1]. На тригодишна възраст майка му го обявява за свой съвладетел. Цезарион е фараон само номинално, а целта на Клеопатра е той да наследи баща си като владетел на Рим.

Когато Октавиан, племенник и приемен син на Цезар, напада Египет през 30 пр.н.е., Клеопатра изпраща Цезарион на юг, откъдето трябвало да замине за Индия, за да го спаси. Римляните обаче успяват да го примамят да се върне в Александрия и го пленяват.

Клеопатра се самоубива, когато войските на Октавиан навлизат в столицата ѝ. Римският пълководец трябвало да реши какво да прави с пленения непълнолетен фараон. Опасявайки се, че „прекалено много Цезари“ биха застрашили възможността да наследи приемния си баща, той решава не кръвният му брат да бъде убит.

Според традиционната хронологична система на Египет, Октавиан поема управлението на държавата от 30 пр.н.е.. Той се възприема като фараон и наследник на Цезарион.

Изобразяване в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Съдбата на последния владетел на Египет от елинистичната династия на Птолемеите е отразена в стихотворение на гръцкия поет Константинос Кавафис, написано през 1918 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bennett, Chris. Ptolemy XV Caesarion. // Egyptian Royal Genealogy. Посетен на 31 октомври 2017. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]