Целина (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Целина.

Целина
Общи данни
Население222 души[1] (15 март 2024 г.)
15,5 души/km²
Землище14,298 km²
Надм. височина139 m
Пощ. код6223
Тел. код041338
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ78330
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Чирпан
Ивайло Крачолов
(ГЕРБ, СДС, ПДСД, ВМРО-БНД, Бъдеще за родината, Левицата!; 2019)
Целина в Общомедия

Це́лина е село в Южна България, община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 14,5 км от общинския център град Чирпан, между село Зетьово (6,5 км) и град Меричлери (6 км). В землището на селото има кариера за добив на глина, от която се правят тухли и керемиди с много добро качество.

През цялото землище на селото протича река Стара река, която извира от Чирпанските възвишения на около 2 км от село Стоян Заимово. Реката е дълга 44 км и на доста места по течението се използва за напояване на земеделски земи. След с. Целина реката тече през землището на с. Златна Ливада, минава в непосредствена близост до манастира „Свети Атанасий“ и се влива в река Марица. На запад от с. Целина, откъм село Зетьово протича още една малка рекичка, която жителите на Целина наричат „Куматлитската ряка“ по старото име на с. Ценово, наричано преди това „Куматли“. Тази малка река се влива в по-голямата Стара река в местността „Долните чеири“ на с. Целина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на село Целина е Куза. Има 2 версии за названието. Първата – името произлиза от турското название „кузултия“, което на български означава „ветровит“. Втората – по време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) в селото станува румънският княз Куза с войската си, съюзник на руснаците. Сторил много добрини на хората и те решили да кръстят селото си на него.

По времето на Османската империя с. Куза е с изцяло българско население. Нямало е нито един турчин.

Едно от първите читалища след Освобождението от османска власт в Чирпанския район е открито в с. Куза (Целина) през 1897 г.

Първи дописки за разпространение на социалистически идеи се появяват в печата през 1899 – 1900 г. от селата Куза (Целина) и Пъстрово.

По сведения от жителите през Втората световна война южно от селото на поляната между Старата река и баира е разположен германски военен лагер с армия и танкова техника.

Село Куза е преименувано на Целина на 13 фенруари 1951 г. по романа „Разораната целина“ на руския писател Михаил Шолохов. Когато заседава Околийският комитет на БКП в гр. Чирпан за преименуване на селата от околията, лицето Иван Сталев от Черноконево (член на ОК на БКП в Чирпан), разказал, че при образуването на ТКЗС в с. Куза е имало сблъсъци на властта с много жители на селото, които отказвали да станат членове на ТКЗС.

И така се стига до единодушното решение село Куза да бъде преименувано в село Целина.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото са православни християни. В центъра на селото има църква „Свети Георги Победоносец“, която е много стара, но добре поддържана.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Кметство
  • Пощенска станция
  • Бензиностанция (денонощна) – бензин, дизел, газ

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото до 1990 г. е на 2 май. След 1990 г. събор се организира всяка година на 6 май – Гергьовден, когато е храмовият празник на църквата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]