Целина (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Целина.

Целина
Общи данни
Население 232 души[1] (15 март 2022 г.)
16,2 души/km²
Землище 14,298 km²
Надм. височина 139 m
Пощ. код 6223
Тел. код 041338
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 78330
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Чирпан
Ивайло Крачолов
(ГЕРБ, НФСБ, СДС, …)
Целина в Общомедия
Отец Морски и миряни пред църквата

Це́лина е село в Южна България, община Чирпан, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се по средата на пътя Чирпан – Димитровград, между град Меричлери и село Зетьово. В землището на селото има кариера за добив на глина, от която се правят тухли и керемиди с много добро качество. През цялото землище на селото протича река „СТАРА РЕКА“, която извира от Чирпанските възвишения на около 2 км. от село Стоян Заимово. Реката е дълга 44 км.и на доста места по течението се използва за напояване на земезелски земи. След с.Целина реката тече през землището на с.Златна Ливада, минава в непосредствена близост до манастира "Свети Атанасий,/ говори се, че е най-старият манастир в Европа/ и се влива в река МАРИЦА. На запад от с.Целина, откъм село Зетьово протича още една река /много малка/, която жителите на Целина наричат " Куматлитската ряка" по старото име на с.Ценово, наричано преди това „Куматли“.Тази малка река се влива в по-голямата /Стара река / в местноста „Долните чеири“на с.Целина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на село Целина е Куза. Има 2 версии за названието. Първата – името произлиза от турското название „кузултия“, което на български означава „ветровит“. Втората – по време на Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) в селото станува румънският княз Куза с войската си, съюзник на руснаците. Сторил много добрини на хората и те решили да кръстят селото си на него.

По времето на Османската империя с. Куза е с изцяло българско население. Нямало е нито един турчин.

Едно от първите читалища след Освобождението от османска власт в Чирпанския район е открито в с. Куза (Целина) през 1897 г.

Първи дописки за разпространение на социалистически идеи се появяват в печата през 1899 – 1900 г. от селата Куза (Целина) и Пъстрово.

По сведения от жителите през Втората световна война южно от селото на поляната между Старата река и баира е разположен германски военен лагер с армия и танкова техника.

Село Куза е преименувано на Целина на 13 фенруари 1951 г. по романа „Разораната целина“ на руския писател Михаил Шолохов. Когато заседава Околийския комитет на БКП в гр. Чирпан за преименуване на селата от околията, лицето Иван Сталев от Черноконево / член на ОК на БКП в Чирпан /, разказал, че при образуването на ТКЗС в с. Куза е имало сблъсъци на властта с много жители на селото, които отказвали да станат членове на ТКЗС.

И така се стига до единодушното решение село Куза да бъде преименувано в село Целина.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото са православни християни. В центъра на селото има църква „Свети Георги Победоносец“, която е много стара, но добре поддържана.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Кметство
  • Пощенска станция
  • Бензиностанция (денонощна) – бензин, дизел, газ

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на 2 май преди 1990 г. Днес в селото се организира събор всяка година на 6 май – Гергьовден, когато е храмовият празник на църквата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]