Целувката (филм, 1896)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Целувката
The Kiss
РежисьориУилям Хейс
СценаристиДжон Макнейли
Базиран намюзикъла „Вдовицата Джоунс“
В ролитеМей Ъруин
Джон Райс
Филмово студиоЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
РазпространителЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
Жанркъсометражен
романтичен
Премиера21 юли 1896
Времетраене18 секунди
Страна САЩ
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Целувката в Общомедия

„Целувката“ (на английски: The Kiss) е американски късометражен романтичен ням филм от 1896 година на режисьора Уилям Хейс с участието на Мей Ъруин и Джон Райс, заснет в лабораториите на Томас Едисън в Ню Джърси. Той е с продължителност от 18 секунди и е един от първите филми в историята на киното, излъчван с комерсиална цел.

Филмът скандализира тогавашното общество и довежда до неодобрителни вестникарски статии и призиви за полицейски акции на местата, където е излъчван.[1]

През 1999 година филмът е категоризиран като „културно наследство“ от „Библиотеката на конгреса на САЩ“ и е предаден за съхранение в „Националния филмов регистър“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът представлява заснета финалната сцена от мюзикъла „Вдовицата Джоунс“, в която Били Байкс (Джон Райс) и вдовицата Джоунс (Мей Ъруин) се целуват. Той е първият филм в историята на кинематографията, който показва как двама души се целуват.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

Премиерата на филма се състои на 21 юли 1896 година в парка Уест Енд в Отава и дълго време се е смятало, че това е първата публична прожекция на филм в Канада. Години по-късно е станало известно, че месец по-рано братята Люмиер са излъчвали свои филми на различни места в Монреал.[3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hollywood Femmes Fatales and Ladies of Film Noir, Volume 2, 2nd Edition, by Maximillien De Lafayette
  2. Fullcredits for The Kiss // IMDb. Посетен на 11 октомври 2015. (на английски)
  3. Gaudreault, André and Lacasse, Germain (1996). "The Introduction of the Lumière Cinematograph in Canada", Canadian Journal of Film Studies, Volume 5, No. 2.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Kiss (1896 film)“ и страницата „Поцелуй (фильм, 1896)“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.