Ценеров диод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ценеров диод
Zener Diode.JPG
Символично означение
Zener diode symbol bg.svg
Ценеров диод в Общомедия
Волт-амперна характеристика на ценеров диод

Ценеров диод (още опорен диод, стабилитрон) е вид диод, който се използва за стабилизиране на напрежение и се включва винаги в обратна посока. PN-преходът на ценеровите диоди е твърде тесен и при определено обратно напрежение в него възниква електрически пробив, който не поврежда прехода. Високоволтовите ценерови диоди (Uz>7V) работят с лавинен пробив, а нисковолтовите (Uz<6V) с тунелен. В резултат на пробива обратният ток Iобр рязко нараства, а напрежението остава почти неизменно. Ценеровият диод носи името на Кларънс Ценер.

Основни параметри на ценеровите диоди са:

- Напрежение на стабилизация Uz - напрежението в областта на стабилизация при номинален ток Iz.

- Минимален ток на стабилизация Izmin - стойността на тока,при която пробивът е устойчив.Определя се от съображението,че при много малки токове процесът на ударна йонизация е неустойчив и възникват значителни шумове.

- Максимален ток на стабилизация Izmax - най-големият ток на стабилитрона,при който разсейваната мощност не превишава допустимите граници.При Iz>Izmax настъпва топлинен пробив.

- Максимална разсейвана мощност - най-голямата мощност,разсейвана от PN прехода,при която не възниква топлинен пробив.

- Диференциално съпротивление при зададен ток на стабилизация rz=dU/dI ~ ΔU/ΔI.Колкото по-малко е диференциалното съпротивление,толкова по-добри са стабилизиращите свойства на ценеровия диод.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]