Централен военен клуб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Централният военен клуб

Централният военен клуб е многофункционална сграда в центъра на София. Разположен е на кръстовището на два основни пътя в София - ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Централният военен клуб е една от културните икони на София, в него са се провеждали много събития като концерти, изложби, събрания, театрални постановки, церемонии и други. Строежът на клуба е започнал през 1895 г. на земя, закупена за 180 000 златни лева. Замислена и градена по проект на чешкия архитект Антонин Колар в стил Неоренесанс, сградата е завършена цялостно от българския архитект Никола Лазаров през 1907 година. Тя е представител на следосвобожденската архитектура. Има три етажа, които са с разпределение, характерно за клубните сгради от края на 19 век.

Концертната зала в клуба побира 450 души. На нейната сцена са гастролирали прочути певци, артисти и музиканти: Фьодор Шаляпин, Христина Морфова, Николай Гяуров, Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, и др.

В ателиетата му са работели майстори като Ярослав Вешин и Владимир Димитров - Майстора, а в салоните му са гостували със свои изложби Димитър Гюдженов, Борис Денев, Васил Стоилов.

От 21 април до 12 май 2010 год. сградата е домакин на мача за световната титла по шахмат между световния шампион Вишванатан Ананд (Индия) и претендента Веселин Топалов.

Към Клуба работи и Централна армейска библиотека с над 120 000 тома.

През годините е носил и имената Офицерски клуб, Военен клуб, Централен дом на войската, Централен дом на народната войска, Централен дом на народната армия.

Към военния клуб през годините са се развивали спортните клубове на Офицерски спортен клуб, Атлетик-Слава `23, ЦДВ, ЦСКА (София)

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]