Столичен куклен театър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Централен куклен театър)
Столичен куклен театър
Сградата на Столичния куклен театър на ул. „Гурко“
МястоСофия
СтранаБългария
Основаване1946 г.
ДиректорИван Райков
Адресул. „Ген. Гурко“ 14
бул. „Янко Сакъзов“ 19
Сайтwww.sofiapuppet.com
42.693° с. ш. 23.3258° и. д.
Местоположение в София (център)

Столичният куклен театър (наричан по-рано Централен куклен театър) в София е основан от Мара Пенкова с лични средства през 1946 г. Това е първият куклен театър в България.

Основан през 1946 г. от Мара Пенкова с лични средства, оскъдни по онова време, първият куклен театър в България успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия държавен професионален театър в България.

Първата международна проява на театъра е през 1958 г. в Букурещ, а само две години по-късно той вече печели награда „За оригиналност и въображение“ от Втория международен куклен фестивал в Букурещ за „Петя и вълка“ по Сергей Прокофиев, с режисьори Атанас Илков и Николина Георгиева.

През 65-те години театърът бележи значителен творчески подем. Поставени са емблематични спектакли, донесли високи отличия и популярност на театъра и кукленото ни изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада през страните на Европа до далечна Япония. Примери за това са спектакли като „Маугли“, „Любопитното слонче“; „Златка – Златното момиче“, „Пинокио – забранено за деца“, „Голямото кихотене“, „Приказка за чайка и банда котараци“, „Вампирова булка“, „Приказка за скитника – крал“ и много други. На сцената на театъра са поставени над 300 заглавия.

В репертоара си поддържа около 30 заглавия годишно. Постановките за цялата му история са над 300.

Има две сцени: основна – на улица „Ген. Гурко“ 14, и филиал – на бул. „Янко Сакъзов“ 19.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]