Централен регион на развитие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Чентру (Център) е административно-координационен регион на развитие в Румъния. Както и други региони, той не е администриращ орган, а основните му функции е да координира регионалните проекти за развитие и управление на средствата от Европейския съюз. Седалище на региона е Алба Юлия, най-голям град е Брашов.

Локализация[редактиране | редактиране на кода]

Чентру се намира в Централна Румъния, ограничен от планинската кривина на Карпатите, на горния и средния ход на реките Муреш и Олт. Пресича се от 25-ия меридиан източна дължина и 46-ия паралел северна ширина. Площта му възлиза на 34,082 км2, което е 14,3% от румънската територия, Централният регион се нарежда на 5 място сред осемте региона на развитие. Поради своето географско положение граничи с всеки един от останалите с изключение на Букурещ – Илфов.

Чентру в Румъния

Централният регион е съставна част на Първи макрорегион и се състои от шест окръга:

География[редактиране | редактиране на кода]

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Централният регион включва в себе си значителни части от трите разклонения на румънските Карпати (почти половината от площта на района), хълмистия терен на Трансилванското плато и депресията между тези хълмове и планини.

Хидрографска мрежа[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Сфънта Ана, единственото вулканично езеро в Румъния

Хидрографската мрежа е богата, състои се от горното и средното течение на Муреш и Олт и техните притоци. Естествени езера са разнообразни като произход, най-съществените от тях са ледникови езера в планините Фъгъраш, вулканичното езеро Сфънта Ана, Червеното езеро, солените езера в бившите солни мини при Окна Сибиулуй и Трансилванските равнинни езера. Най-важните изкуствени язовири са на реките Олт и Себеш.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в региона е умерено-континентален и варира в зависимост от надморската височина. В междупланинските депресии на източната част на региона настъпват чести температурни инверсии, като студения въздух може да обхване региона в продължение на дълго време. В Бодокръг Брашов на 25 януари 1942 година са измерени най-ниските температури в Румъния -38.5 °С.

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Общият брой на населението на Чентру възлиза на 2 251 268 (преброяване от 2011). Гъстота на населението е 73.99/км2, което е малко по-ниско, отколкото средното за страната (91,3/км2).

Този регион е един от етнически най-разнообразните в Румъния, като броят на етническите румънци възлиза на 65,4% от населението, унгарците – 29,9%, ромите - 4% и германците – 0,4%[1]. Повечето от унгарското население е съсредоточена в окръг Харгита и Ковасна, където те съставляват по-голямата част от населението.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Eurostat (26 февруари 2016). „GDP per capita in the EU in 2014“. Europa web portal. Посетен на 28 февруари 2016.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Centru (development region) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​