Централна гара Бургас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Централна гара – Бургас
Изглед от изток
Изглед от изток
Местоположение в Бургас
Вид Железопътна гара
Местоположение Flag of Bulgaria.svg БургасБългария
Архитект Никола Костов
Кирил Маричков
Изграждане 1903 г.
Площ 2088 кв. м.
Състояние действаща гара
Централна гара – Бургас в Общомедия

Централната железопътна гара в Бургас е сред първите железопътни гари в България. Сградата е обявена за архитектурен паметник. По нейния план е построена железопътната гара във Варна. Тя е сред възловите гари в България (начална и крайна) с бързи и пътнически направления до София, Пловдив, Карлово, Сливен и Ямбол.

Свързани линии[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на ЖП гара Бургас се намира в централната градска част, в края на пешеходната улица Александровска на пл. „Царица Йоана“ (наречен и Гаров площад). Гарата е в близост до морския бряг, недалеч от Морска гара Бургас, Морска Градина, централния плаж и Пристанище Бургас. Непосредствено до гарата се намира Автогара Юг с линии до всички населени места по южното българско Черноморие, Варна и Летище Бургас (линия 15 на Бургасбус).

История[редактиране | редактиране на кода]

Изграждането на днешната Гара се осъществява на няколко етапа, с архитекти Никола Костов и Кирил Маричков. Творческият тандем е бил готов през 1903 г. с един модерен във функционално и естетическо отношение проект. Този проект те използват и за построяването на железопътната гара във Варна. Двете сгради са еднакви в архитектурното си решение и се различават само в някои детайли на авторското ръководство – бургаският обект се ръководи от арх. Никола Костов, а варненският – от арх. Кирил Маричков.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]