Централни сили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Централните сили)
Направо към: навигация, търсене
Знамената на Централните сили – Пропагандна картичка
Централните сили /в кафяво/

Централни сили (на немски: Mittelmächte, Мителмехте; на турски: İttifak Devletleri) е името на военно-политическия блок между две големи централноевропейски държави – Германия и Австро-Унгария, в навечерието на Първата световна война. Вече по време на войната към тях се присъединяват Османската империя (1914) и България (1915). След присъединяването на последната страна блокът добива и наименованието Четворен съюз. Техен противник е друг европейски военно-политически блок – Антантата.

История[редактиране | редактиране на кода]

В основата на военния съюз е договорът, сключен между Германия и Австро-Унгария на 7 октомври 1879 година, известен като Двоен съюз. След 3 години на 20 май 1882 година към този договор се присъединява и Италия и алиансът става известен като Троен съюз. Целта на всяка от участничките е да участва в преразпределението на света, тоест се стремят към присъединяване на нови територии. Като негов противовес е създаването на Антантата.

При избухването на Първата световна война Германия и Австро-Унгария искат от Италия да изпълни съюзническите си задължения и да се намеси във войната на тяхна страна, но италианското правителство отказва под претекст, че Австро-Унгария е нападнала Сърбия и войната не е отбранителна. По-късно на 23 май 1915 година Италия се намесва на страната на Антантата.

През октомври 1914 година към блока се присъединява и Османската империя, а през октомври 1915 и България. Първоначално Централните сили имат преимущество и завладяват големи територии в Западна Европа, Балканите и Русия (която излиза от войната в началото на 1918 г.). Тъй като обаче нямат ресурси за дълготрайна позиционна война, в края на краищата този съюз се проваля.

След като войната е спечелена от Антантата, Централните сили биват обвинени за нейното разпалване, въпреки че не са инициатори на повода за избухването ѝ – атентата в Сараево. В края на краищата, Австро-Унгария и Османската империя се разпадат, Германия губи Елзас и Лотарингия, Западна Прусия, Горна Силезия и Северен Шлезвиг, а България – Западните покрайнини, Беломорска Тракия и Струмишко.

Съюзът на Централните сили се разпада след края на войната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Борислав, Гаврилов. История на новото време. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2011. ISBN 978-95407-3081-3. с. 343.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]