Център за изстрелвания Алкантара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алкантара.

Център за изстрелвания Алкантара (на португалски: Centro de Lançamento de Alcântara) е бразилска база за изстрелване на изкуствени спътници в град Алкантара, щата Мараняо, Бразилия. Алкантара е разположена по северното крайбрежие на Атлантическия океан. Центърът се управлява от Бразилските ВВС (Comando da Aeronáutica). Алкантара е най-близката стартова площадка до екватора. Това дава голямо приимущество при изстрелването на спътници в геосинхронна орбита, същото приимущество има и Гвианският космически център.

Конструирането на базата започва през 1982 г. Пъровото изстрелване е на 21 февруари 1990 г. на свръхзвуковата ракета Sonda 2 XV-53. Тук са тествани и ракетите Онгорон I и Онгорон II от френското правителство през 1994 г.

След това от Алкантара са изстрелвани само ракети VLS-1. На 22 август 2003 г., експлозия на третата ракета VLS-1 убива 21 души. Има планове за изстрелване на някои международни ракети от базата. През 2003 г. е сключен договор с Украйна за изстрелване на ракета Циклон-4[1] и на Израелските ракети Шавит. В допълнение има бъдещи планове за изстрелвания на руските Протон и на китайските Чан Джън 4.

Сегашните планове на правителството са за конструирането на граждански космически център, ръководен от Бразилската космическа агенция в блзизост до съвременната ракетна площадка, което среща опозиция в лицето на местните жители.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]