Цецилия Метела Балеарика Младша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Цецилия Метела Балеарика Младша (Caecilia Metella Balearica Minor † 89 пр.н.е.) е втората дъщеря на Квинт Цецилий Метел Балеарик консул през 123 пр.н.е. По-възрастната ѝ сестра Цецилия Метела Балеарика е весталка.

Белеарика е омъжена за Апий Клавдий Пулхер политик от стара патрицианска фамилия в упадък. Белеарика е една от най-уважаваните матрони в Рим, като тя и съпругът и принадлежали към семейства с високо обществено положение. Тя имала репутация на добродетелна и благоприлична жена и безупречна майка на двама сина (Апий и Гай) и три дъщери (Клавдия Прима, Клавдия Секунда, Клавдия Терция — последната е известна в историята като Клодия).

Докато била бременна с шестото си дете, Белеарика имала сън с богинята Юнона, която се оплаквала от занемареността на храма си. Като всеки друг римлянин тя приела съня си много на сериозно и се заела с почистването на храма, за което ѝ помогнал и цензора Луций Юлий Цезар. Скоро след това Белеарика умира при раждането на бебето. Най-младият ѝ син вероятно е известният Публий Клодий Пулхер.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello e João Carlos Metello de Nápoles, "Metellos de Portugal, Brasil e Roma", Torres Novas, 1998