Циганката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Циганката
Correggio, zingarella.jpg
Антонио да Кореджо
Година 15161517 г.
Техника маслени бои върху дърво
Размери 49 × 37 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Циганката“ (на италиански: „La Zingarella“) е картина, рисувана през (1516 – 1517 г.) от италианския художник Антонио да Кореджо, използвана техника маслени бои върху дърво (37 х 49 см.), изложена в зала 12 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е записана в инвентарната книга на двореца на фамилия Фарнезе в Парма, през 1587 лично от Ранучо I Фарнезе. Федерико Боромео по онова време архиепископ на Милано, вижда творбата на Кореджо и остава запленен от нея до такава степен, че моли херцога за разрешение да бъде направено копие. Копието е рисувано от художникът Бартоломео Скедони и бива доставено на архиепископа през 1610 г. По-късно това копие става модел за творбите на много от миланските художници от 17 век.

Картината пристига в Неапол между 1735 и 1739 г. като част от наследената от Карлос III, Колекция Фарнезе. В наши дни творбата на Антонио да Кореджо е изложена в Музей Каподимонте, Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В картината е изобразена, макар и облечена в дрехи на циганка, Мадоната с Младенеца в скута при бягството в Египет, но тук липсва Свети Йосиф, за разлика от творба на Досо Доси със същата тема. От стилистична гледна точка трябва да отбележим известни прилики между тази и други две картини, също рисувани от Антонио да Кореджо. А именно приликите между купчината малки ангели, които се спускат над фигурата на Дева Мария и един такъв мотив, присъстващ в „Поклонението на маговете“ изложена в Художествена галерия Брера, Милано, както и при успешното преплитане между фигури и пейзаж картината има общи черти с „Мадоната с Младенеца и Свети Йоан кръстител“ музей Прадо, Мадрид.

За съжаление картината е била разрушена още в началото на 17 век, а през 1935 г. претърпява несполучлива реставрация, с която безвъзвратно е нарушен прекрасният ѝ оригинален вид, пленил архиепископа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Giuseppe Adani, Correggio pittore universale, Silvana Editoriale, Correggio 2007. ISBN 9788836609772
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „La Zingarella“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.