Цигов чарк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Цигов чарк“
Изглед към Цигов чарк
Изглед към Цигов чарк
Общи данни
МПС код РА
ЕКАТТЕ 94112
Администрация
Държава България
Област Пазарджик
„Цигов чарк“ в Общомедия

Цигов чарк е български планински курорт. Намира се на югозападния бряг на язовирБатак“, който е шестият по големина язовир в България.

География[редактиране | редактиране на кода]

Цигов чарк се намира на 7 km от град Ракитово и на 7 km от град Батак, на 19 км от Велинград и на 43 км от Пазарджик. Курортът предлага възможности за лов и риболов, водни спортове и забавления.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В курорта се намират няколко по-големи хотела, много малки семейни хотели и частни вили. Основната леглова база (около 17 000) е във вилите и хотелските комплекси тип „еднофамилни къщички“. Курортът е от типа семейно развлекателен комплекс. Има развит „пазар“, хранителни магазини и множество малки заведения, те се конкурират с луксозните ресторантски и бар комплекси в хотелите. Има две напълно оборудвани писти. Едната е до контра-стената на язовира, а другата е на пътя от Ракитово за Батак около два километра след разклона за центъра на к.к. тя има ски влек, ски гардероб, пластмасови шейни, чук-и-гек и ски учители. Цените са достъпни за всички желаещи да посетят това място.

Пистата е с дължина 1200 м. Има място за начинаещите и за вече утвърдилите се скиори. Около ски пистата има паркинг и места за хранене. Инфраструктурата е в развитие, като доста от върнатите земеделски земи не са в регулация. Това пречи за бързото израстване на курорта и заемането на място сред утвърдили се вече курорти като Банско и Пампорово.

Интересът на инвеститори в региона е осезателен. Пред старта на изграждането си са доста мащабни проекти – хотели, луксозни вилни селища с паркинги, ресторанти, басейни и всички удобства за туристите. Предстои добавянето на допълнителни писти, към вече изградената ски писта с модерни съоръжения.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Основен проблем за курорта е и ограничения транспорт. Ежедневно оттук преминават само 3 автобуса за Ракитово и Велинград и 3 автобуса до град Батак. Недостигът на автобусен транспорт затруднява придвижването на много хора до местността край язовир Батак.