Цикасоцветни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цикасоцветни
Cycas circinalis със стари и нови мъжки шишарки
Cycas circinalis със стари и нови мъжки шишарки
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:E. siphonogama
отдел:Голосеменни (Gymnospermae)
клас:Cycadopsida
разред:Цикасоцветни (Cycadales)
Научно наименование
Bercht. & J.Presl, 1820 г.
Разпространение
Cycads world distribution.png
Цикасоцветни в Общомедия
[ редактиране ]

Цикасоцветните или Сагови (Cycadophyta) са отдел растения, включващ единствено разред Cycadales. Той включва 289 вида вечнозелени голосеменни растения с характерна голяма корона от сложни листа и дебело стъбло. Често са бъркани с палми или папрати, но не са свързани с тези групи.[1][2]

Цикасовите се срещат в повечето субтропични и тропични части на света. Най-голямо е разнообразието им в Южна и Централна Америка, разпространени са и в Австралия, Океания, Япония, Китай, Индия, Мадагаскар, южна и екваториална Африка. Някои видове могат да виреят при полупустинни условия, като растат дори върху пясък и скала. Растат както в слънчеви, така и в сенчести места, а някои са устойчиви на сол. Макар днес да представляват незначителна част от растителното многообразие, цикасовидните са масово разпространени през Юрския период.

История на изследванията[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за Цикасовите са от 9 век, когато арабски учени установяват, че растения от род Цикас (Cycas) се използват в Индия за приготвяне на брашно. През 16 век европейски пътешественици (Антонио Пигафета, Фернао Лопес де Кастанеда, Френсис Дрейк) откриват цикасовидни растения на Молукските острови, където семената им са използвани за храна. Първите сведения за цикасовидни в Америка са от Джовани Лерио, който при пътуването си до Бразилия през 1576 наблюдава растение, наричано от местните жители „айриус“, днес класифицирано в род Zamia. Представители на род Encephalartos са описани за пръв път от Йохан Георг Кристиян Леман през 1834. През 18 – 19 век за открития на нови видове се съобщава от множество естественици и изследователи по целия свят.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brongniart, A.. Énumération des genres de plantes cultivées au Musée d'histoire naturelle de Paris. 1843.
  2. Bessey, C.E.. A synopsis of plant phyla. // Nebraska Univ. Stud. 7. 1907. с. 275 – 373.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cycad“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.