Цилиндър (шапка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за част от облеклото. За геометричното тяло вижте Цилиндър.
Цилиндър

Цилиндър (на немски: Zylinder) е мъжка твърда шапка, много популярна през 19 век. Тя е висока, с форма на цилиндър. Първият цилиндър е изработен през 1797 година, но широка популярност получава през 1820-те. Първият сгъваем цилиндър е изработен през 1823 година във Франция.

Цилиндърът се превръща в символ на висшата класа. По принцип той се изработва на ръка от изкусни шапкари, което оскъпява неговата изработка. Средната класа предпочита бомбетата и меките шапки борсалино, които са по-удобни и подходящи за градската атмосфера. Към края на 19 век неговата употреба значително намалява, а около края на Първата световна война излиза напълно от употреба. Успява да се задържи още няколко години в средата на политиците и дипломатите, но постепенно е заменен с меките шапки.

Режисьорът Стоил Стоилов, ДАА, 1929

По време на социализма, особено в СССР, цилиндърът се асоциира с крупния капитал и буржоазията, затова в много политически плакати е противопоставен на работника с каскет. Капиталистът с цилиндър става предмет на насмешки и сатирици и карикатуристи го осмиват в творбите си. Този стил продължава до 1950-те.

Днес цилиндърът се употребява само при много специфични тържествени случаи най-вече вследствие следване на традициите. Той се употребява и от илюзионистите за правене на фокуси.