Цимент (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Цимент.

Цимент е роман на руско-съветския писател Фьодор Гладков (Федор Гладков във второто българско издание от 1949 година)

„Цимент“ е едно от първите произведения на социалистическия реализъм и един от най-първите романи на производствена тема. Написан е в първата половина на 20-те години и е издаден през 1925 година. След направена критика и от Максим Горки, който се отзовава като цяло положително за романа, автора преработва романа съществено.

Скоро след издаването на романа на руски език, той е преведен на немски, френски и други езици.

Авторът на романа Фьодор Гладков е един от 313 -те автора, чиито книги се изгарят във Фашистка Германия през 1933 година.[1]

В България е преведен първоначално през 1928 година от Димитър Полянов, но е конфискуван от полицията. През 1932 година излиза с нов превод, но също е конфискуван. След 1944 година е направен нов превод от Борис Светлинов, който претърпява няколко издания. Излиза от издателство Народна култура в библиотека Световна класика през 1977 год в превод от Виолета Москова-Еленска.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Действието на романа се развива през 1921 година в южен приморски град.

Червеноармеецът Глеб Чумалов се връща вкъщи от Гражданската война. Той вижда това, което е останало от града и завода: разруха и глад. В завода работниците произвеждат запалки за пазара и завода се разграбва. Жена му Даша, заета с отговорна партийна работа, рядко си е вкъщи, докато дъщеря им се възпитава в детски дом, където децата гладуват. Даша силно се е променила и двамата с Глеб трудно намират общ език.

Глеб разбира, че само пускането на завода може да въодушеви работниците. С помощта на възрастния специалист Клейст, който е основател на завода, се започва възстановяването. Работата е почти завършена, когато ги атакуват бяло-зелените банди и разрушават основното съоръжение бремзберг.

В романа има много лични драми, които стават на фона на огромната обществена драма. Борбата за пускането на завода в действие е само част от всички промени, които стават в града. След много перипетии и борби, Глеб успява да се пребори за пускането на завода. Но личният му живот е трагичен заради смъртта на дъщеря им Нюрка и напускането на жена му.

Източници[редактиране | редактиране на кода]