Цистерна на Филоксен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цистерна на Филоксен
Binbirdirek Sarnıcı
Карта
Местоположение
ВидРезервоар
МестоположениеИстанбул, Турция
СтилВизантийска архитектура
ИзгражданеV век
Цистерна на Филоксен в Общомедия

Цистерната на Филоксен (на гръцки: Κινστέρνα Φιλοξένου), известна в Турция под името Цистерна на 1001-та колони (на турски: Binbirdirek Sarnıcı) е византийско покрито водохранилище за питейна вода от 5 век, намиращо се в историческата част на Константинопол, между Форума на Константин и Хиподрума. Въпреки името си на турски, всъщност се състои от 224 колони. Тя е втората по големина антична подземна цистерна в Истанбул след Йеребатан сарнъджъ.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Изкопан басейн, показващ пълната височина на двойните колони

Водохранилището е построено през 5 век под дворец, който често се идентифицира от учени като Двореца на Антиох.[1]

Резервоарът е с размери 64 на 56 m, заема обща площ от 3640 m² и може да побере около 40 000 m³ вода. Представлява голяма зала, изпълнена с колони, които поддържат покрив от засводени арки.[1] Общата височина на колоните е между 14 и 15 m, като всяка всъщност се състои от две отделни масивни колони, една върху друга, свързани помежду си с кръгъл мраморен диск.

Цистерната е била реконструирана по времето на император Юстиниан през 6 век, тъй като дворецът над нея е бил опустошен от пожар през 475 г. След падането на Константинопол под османско владичество през 1453 г., цистерната вече не е използвана по предназначение и дори е била забравена, но е преоткрита при строежа на двореца на Фазли Паша на същото място през 17 век.[1]

Цистерната е ремонтирана и може да се посети като музей. Подът ѝ е повдигнат с няколко метра и долната част на почти всички колони са вкопани в него. В центъра на цистерната има изкоп-басейн, който стига до нивото на оригиналния под и показва четири колони в пълната им височина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Müller-Wiener (1977), p. 280 – 81
  • Alexander Kazhdan (éd.), The Oxford Dictionary of Byzantium, 3 vols., Oxford University Press, 1991 (ISBN 0-19-504652-8), s. v. Constantinople, Monuments of: Cisterns, vol. 1, 518 – 519;
  • Müller-Wiener, Wolfgang. Bildlexikon zur Topographie Istanbuls: Byzantion, Konstantinupolis, Istanbul bis zum Beginn d. 17 Jh. Tübingen, Wasmuth, 1977. ISBN 978-3-8030-1022-3. (на немски)