Цугско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цугско езеро
Zug ersee
— сладководно, отточно —
Карта
Местоположение в Швейцария
Местоположение Швейцария
ПритоциЛорце
ОттокЛорцеРойсАарРейнСеверно море
Дължина14 km
Ширина5 km
Площ38,41 km2
Дълбочина198 m
Воден обем3,21 km3
Надм. височина413,6 m
Водосб. басейн246 km2
Населени местаЦуг
Езерна групаШвейцарски езера
Цугско езеро в Общомедия

Цугското езеро (на немски Zugersee) се намира в централна Швейцария, (кантони Цуг и Швиц), между Фирвалдщетското на юг и Цюрихското езеро на североизтжк. Площ 38,41 km² (девето по големина в страната), обем 3,21 km³, максимална дълбочина 198 m.[1]

Носи името на град Цуг, който е разположен на северния му бряг. Река Лорце е основният му приток и изтича от северната му част в северна посока преди да се влее в Ройс (десен приток на Аар, ляв приток на Рейн). Дължина – 14 км, максимална ширина – почти 5 км.[2] Тъй като е ледниково езеро, се отличава със значителна дълбочина (198 м), но водата не е чиста – всъщност е най-замърсеното швейцарско езеро. Днес се отчитат 80 гр фосфор на кубичен метър вода. Това се отразява на животинския свят, който е на изчезване.[3] Езерната повърхност е на 417 м надморска височина.

Езерото е с неправилна форма. Неголям полуостров почти го разделя на две части (стеснението при Киемен). Северната част (Унтерзее) е по-голяма, но южната (Оберзее) е по-дълбока. Покрай източния му бряг преминава участък от жп линията към прохода Сен Готард. Най-доброто място да се наблюдава е планината Риги, която се издига на юг.

Поглед от север на юг – в далечината се вижда Риги

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Списък на езерата в Швейцария

Бележки[редактиране | редактиране на кода]