Църквата в Овер (картина на Винсент ван Гог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Църквата в Овер
L'église d'Auvers-sur-Oise.jpg
Винсент ван Гог
Година 1890
Техника маслени бои върху платно
Размери 74 cm × 94 cm
Изложена Музей Орсе, Париж, Франция
Църквата в Овер в Общомедия

Църквата в Овер (на френски: L'Église d'Auvers-sur-Oise), е картина на нидерландския художник Винсент ван Гог, нарисувана през 1890 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

След като напуска през 1890 г. болницата за нервноболни в Сан Реми дьо Прованс, ван Гог отива да живее в Овер-сю-Уаз в предградията на Париж, където прекарва последните два месеца от живота си. През това време той създава около 70 картини, между които има много картини от Овер и от околностите му. В това число е и църквата в Овер, представляваща построена през XIII век готическа сграда.

Тази картина след смъртта на ван Гог става собственост на доктор Пол Гаше, които е и художник-любител и при който Винсент провежда лечение през последните месеци от живота си. До средата на ХХ век картината е собственост доктор Гаше и неговите наследници. След това е предадена в Лувъра, а след 1986 г. се намира в музей Орсе.

В писмо до сестра си Вилхелмина от 5 юни 1890 г., ван Гог споменава за тази картина и сравнявайки я с предишни свои картини пише, че цветовете са станали по-експресивни.[1]

Съвременна снимка на църквата

Източници[редактиране | редактиране на кода]