Чако (национален исторически парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национален исторически парк Чако
Chaco Canyon Chetro Ketl great kiva plaza NPS.jpg
Информация
МестоположениеСан Хуан,  САЩ
Данни
Създаден15 октомври 1966 г.
Уеб сайтwww.nps.gov/chcu/
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъраChaco Culture
РегионАмерика
Типкултурен
Критерииiii
Вписване1987  (11та сесия)
Национален исторически парк Чако в Общомедия

Националният исторически парк Чако (на английски: Chaco Culture National Historical Park), е национален парк на САЩ в щата Ню Мексико, заемащ площ от 137 км².[1] Между 850 und 1250 г. е център на развитието на културата пуебло и е считан за един от най-важните региони в Северна Америка от археологична гледна точка.[2] През 1987 г. става част от световното културно и природно наследство.

Поглед отгоре към парка

История[редактиране | редактиране на кода]

Хората, населявали тези земи са създали най-масивните структури, създадени от човешка ръка l в региона до 1800 г.[3] Чако е представлявал център на културата анасази или древните пуебло. Въпреки че местността е пустинна в каньона е кипял живот. Местните жители изграждат огромни кули (пуеблос), с просторни помещения вътре и около които възникват неголеми селища. Местните постройки са изпълнени с каменни стени, основи от заоблени камъни и външна облицовка от заострени камъни. Създадените здания са с височина от четири етажа.

Изследването на каньона Чако, включващ аероснимки, инфрачервена термография и анализ на почвата, показва че пътищата, които са широки на места до 6 метра представляват изключително прави линии, независимо от релефа на местността. Това води до предположението, че тези пътища имат повече религиозно значение, отколкото транспортно.

Астрономическо значение[редактиране | редактиране на кода]

Изградените съоръжения показват, че древните обитатели са имали добри астрономически познания. На 19 август 2013 г. областта на парка е обявена от Международната асоциация за тъмно небе (на английски: International Dark-Sky Association (IDA)) за област, защитена от светлинно замърсяване. Целта е за посетителите да бъде запазена възможността да се запознават с астрономическото значение и функции на мястото. Оттогава паркът се нарича още Чако културен международен парк Тъмно небе на английски: Chaco Culture International Dark Sky Park, (DSAG-Klasse 3 Dark Sky Heritage Site).[4]

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Флората в Чако е типична за североамериканските високопланински пустини: пелин и няколко вида кактуси. Каньонът е много по-сух от другите места в Ню Мексико.

Сред животните в Чако се срещат койоти (Canis latrans), има елени или специално елен-муле (Odocoileus hemionus), лосове (Cervus canadensis) и Вилорога антилопа (Antilocapra americana). Срещат се Червен рис (Lynx rufus), лисици и два вида скунс.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]