Чали махала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чали махала
Μικροκώμη
— село —
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Централна Македония
Дем Синтика
Население изселено души (?)

Чали махала (на гръцки: Μικροκώμη, Микрокоми, до 1927 година Τσαλή Μαχαλέ, Цали махале[1]) е бивше село в Република Гърция, разположено на територията на дем Синтика, област Централна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Чали махала е било разположено в близост до десния бряг на Бутковското езеро, на юг от Бутково (Керкини) и от заличеното Ложища (Месолофос).

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

През XIX век Чали махала е турско село, спадащо към Серска каза на Серски санджак. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 г., Чале махале (Tchale-mahalé) е посочено като селище в Серска каза с 16 домакинства, като жителите му са 128 мюсюлмани.[2]

В 1891 година Георги Стрезов пише за селото:

Чали махале, селце на И от Ложища с 40 турски и 5 цигански къщи. Нивя по планината и по полето.[3]

Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в 1900 година в Чали махале живеят 120 турци и 50 цигани.[4]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

През Балканската война селото е освободено от части на Седма пехотна рилска дивизия на българската армия, но след Междусъюзническата война от 1913 година остава в пределите на Гърция.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония