Чамерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чамерия попоада почти изцяло зад гръцката граница

Чамерия (на албански: Çamëria, на гръцки: Τσαμουριά ) или понякога видоизменено и Чемерия е название на историческа област обхващаща територия от северната част на днешен гръцки Епир в номите Теспротия и Янина, северно от река Ахерон, както и част от Северен Епир. Понятието не бива да се смесва с придобилото известност политическо определение за Северен Епир, тоест само за северните територии на исторически Епир, които са в Албания, тъй като Чамерия обхваща южните части на историческата област Епир.

В античността Чамерия е родина на илирийското племе хаони. Според Вергилий, името на областта е епоним от Хаон - легендарен прародител на племето хаони.

Според Страбон, Чаония обхваща територия в Епир от Саранда на север, района на река Каламас, до Амбракия на юг. Римският историк Апиан упоменава Хаония, като най-южната част на Илирия. Градове разположени на територията на древна Чаония са днешните Химара, Бутринт, Саранда, и античните Фойник, Панормо и Антигония.

През средновековието на територията на областта се формира княжество Зенебищи с център Гирокастро.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chaonia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.