Чанакгьолски езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чанакгьолските езера, поглед от връх Харамията

Чанакгьолските (Чанакските) езера, известни още като Паниците или Чанаците, са две ледникови езера в Западна Рила, в непосредствена близост до Седемте Рилски езера. Езерата са разположени в малък циркус между Зелени рид и хребета, който се отделя на североизток от връх Харамията (2465 м). Този хребет е местен вододел. Водите на запад от него се оттичат чрез реките Джерман и Струма в Егейско море, а на изток - към реките Искър и Дунав, и Черно море.

  • Горното Чанакгьолско езеро е разположено на 1490 м север-североизток от връх Дамга, на 2238 м надморска височина и има площ 10.1 декара. Дълбоко е около 5.5 м. Известно е сред дъновистите като Езеро на чистотата. На широкото било под връх Харамията и до езерото сутрин членовете на тази религиозна секта изпълняват танца Паневритмия.
  • По-голямото Долно Чанакгьолско езеро е разположено на 1760 м север-североизток от връх Дамга, на 2205 м надморска височина и има площ 37.5 декара. Известно е сред дъновистите като Езеро на съзерцанието.

Двете езера събират водите си от Чанакгьолския циркус. Езеретата не се оттичат едно в друго, а потоците им сливат по-надолу и дават началото на река Прави Искър. По-надолу реката вече носи името Черни Искър.[1]. [2]

Маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Трудове на института по хидрология и метеорология том XVI Езерата в България, София, 1964, стр.86
  2. Рила, географски речник, Радучев, Живко, София, 1984, стр.283