Направо към съдържанието

Чанакгьолски езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чанакгьолските езера, поглед от връх Харамията

Чанакгьолските (Чанакските) езера, известни още като Паниците или Чанаците, са две ледникови езера в Северозападна Рила, в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Езерата са разположени в малък циркус между Зелени рид и хребета, който се отделя на североизток от връх Харамията (2465 м) и е част от Главния балкански вододел. Водите на запад от него се оттичат чрез реките Джерман и Струма в Егейско море, а на изток − към реките Искър и Дунав, в Черно море.

  • Горното Чанакгьолско езеро е разположено на 1490 м север-североизток от връх Дамга, на 2238 м надморска височина и има площ 10.1 декара. Дълбоко е около 5.5 м.
  • По-голямото Долно Чанакгьолско езеро е разположено на 1760 м север-североизток от връх Дамга, на 2205 м надморска височина и има площ 37.5 декара.

Двете езера събират водите си от Чанакгьолския циркус. Езерата не се оттичат едно в друго, а потоците им се сливат по-надолу и дават началото на река Прави Искър, която след водослива си с Урдина река носи името Черни Искър.[1][2]

  1. Трудове на института по хидрология и метеорология том XVI Езерата в България. София, 1964. с. 86
  2. Радучев, Живко. Рила, географски речник. София, 1984. с. 283.