Чанаккале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чанаккале
Çanakkale
Изглед към пристанището
Изглед към пристанището
Страна Флаг на Турция Турция
Регион Мармара
Вилает Чанаккале
Надм. височина 15 m
Население (2000) 75 810 души
Телефонен код 286
Официален сайт www.canakkale.gov.tr/
Чанаккале в Общомедия

Чана̀ккалѐ (на турски: Çanakkale) е град и пристанище в Западна Турция, административен център на протегналия се на два континената вилает Чанаккале. Разположен е на азиатския бряг на Дарданелите (в миналото Хелеспонт) в неговата най-тясна част. По данни от 2000 г. населението на града възлиза на 75 810 човека.

Чанаккале е най-близкият по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя. Дървеният кон от филма Троя (от 2004 г.) е изложен на брега на в града.

Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия.

По времето, когато тези земи се част от Византия името на днешния Чанаккале е Δαρδανέλλια, Дарданелия, от където произлиза и името на протока свързващ Марморно и Бяло море, на който е разположен самият град. През периода 1204 - 1235 година областта около днешния Чанаккале е владение на Латинската Империя, създадена в резултат на IV Кръстоносен поход. Около 1235 година районът около Дарданелите, както в Азия, така и в Европа, е завладян обратно от византийците в лицето на никейския император Йоан III Дукас-Ватацес (1222 - 1254) с активната помощ на българския цар Йоан (Иван) II Асен (1218 - 1241). С това византийците си създават стратегическо предмостие за новото овладяване на Константинопол през 1261. По подобен начин ще създадат свое стратегическо предмостие османците, когато ще овладеят областта през 30-те години на XIV век.

Когато османските турци завладяват района, оценяват важното местоположение на града и отново го укрепяват през XV век, като го наричат Калие Султание или Султание калеси (Султанска крепост). През XVIII век селището се развива интензивно и се прочува с високото ниво на грънчарския занаят, откъдето произлиза и по-късното му османско име Чанак калеси 'Грънчарската крепост' или 'Чанаккале.

По време на Първата световна война, през 1915 година по време на операцията срещу отсрещния Гелиболу (Галиполи), градът е бил бомбардиран от британците и е понесъл значителни щети и разрушения.

Чанаккале днес е важен транспортен и риболовен център в Турция.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Чанаккале

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]