Чанаккале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чанаккале
Çanakkale
Изглед към пристанището
Изглед към пристанището
Страна Flag of Turkey.svg Турция
Регион Мармара
Вилает Чанаккале
Надм. височина 15 m
Население 540 662 души
Телефонен код 286
Официален сайт www.canakkale.gov.tr/
Чанаккале в Общомедия
Dardanelles map2.png

Чана̀ккалѐ (на турски: Çanakkale) е град и пристанище в Западна Турция, административен център на прострелия се на два континента вилает Чанаккале. Разположен е на азиатския бряг на пролива Дарданели (в миналото Хелеспонт), свързващ Марморно и Бяло море, в най-тясната му част. Населението на града възлиза на 186 116 души по данни от 2014 г.[1]

Чанаккале е най-близко разположеният по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя. Дървеният кон от филма Троя (от 2004 г.) е изложен на брега в града. На 5 км северно от Чанаккале на дн. нос Nagara burnu в най-севеирния край на военната база са останките от древния Абидос.

История[редактиране | редактиране на кода]

Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия.

Дарданелия – византийско управление[редактиране | редактиране на кода]

По времето, когато тези земи са част от Византия, името на селището е Δαρδανέλλια, Дарданелия, от където произлиза и името на пролива. През периода 1204 – 1235 година областта около днешния Чанаккале е владение на Латинската Империя, създадена в резултат на IV Кръстоносен поход. Около 1235 година районът около Дарданелите, както в Азия, така и в Европа, е завладян отново от византийците, предвождани от никейския император Йоан III Дука Ватаци с активната помощ на българския цар Иван Асен II. С това византийците си създават стратегическо предмостие за новото овладяване на Константинопол през 1261.

Калие султание – османска власт[редактиране | редактиране на кода]

По подобен начин ще създадат свое стратегическо предмостие османските турци, когато завладяват областта през 30-те години на XIV век. Те оценяват важното местоположение на града и отново го укрепяват през XV век, като го наричат Калие Султание или Султание калеси (Султанска крепост). През XVIII век селището се развива интензивно и се прочува с високото ниво на грънчарския занаят, откъдето произлиза и по-късното му османско име Чанак калеси 'Грънчарската крепост' или 'Чанаккале.

По време на Първата световна война, през 1915 година по време на операцията срещу отсрещния Гелиболу (Галиполи), градът е бил бомбардиран от британците и е понесъл значителни щети и разрушения.

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Чанаккале днес е важен транспортен и риболовен център в Турция.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Чанаккале

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция