Чарлз Бик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чарлз Тилстон Бик
Charles Tilstone Beke
английски изследовател
Роден
Степни, Лондон, Англия
Починал
Бромли, Лондон, Англия

Националност Флаг на Англия Англия
Научна дейност
Област География
Работил в Тюбингенски университет

Чарлз Тилстон Бик (на английски: Charles Tilstone Beke) е английски пътешественик, географ, изследовател на Африка.

Произход и младежки години (1800 – 1833)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 октомври 1800 г. в Лондон, Англия, в семейството на търговец. В продължение на няколко години Бик се занимава с търговия. По-късно завършва право в Университет Линкълн и известно време практикува като адвокат, но се отказва от правото и се посвещава на изучаването на история, география и етнография.

Научна дейност (1834 – 1839)[редактиране | редактиране на кода]

Първите изследвания на Бик се появяват в неговата книга „Origines Biblicae or Researches in Primeval History“, публикувана през 1834 г. На базата на археоложки разкопки и геоложки дейности прави опит за реконструиране на човешката история, което предизвиква сериозна съпротива от праволинейните историци. Независимо от това трудовете му предизвикват интерес в научните кръгове, присъдена му е научна степен доктор и е приет като преподавател в Университета в Тюбинген.

В периода 1837 – 1838 г. Бик е британски консул в Саксония, след което окончателно напуска дипломатическото поприще и се отдава главно на географски проучвания.

Експедиционна дейност (1840 – 1855)[редактиране | редактиране на кода]

През 1840 – 1843 г. по задание на Кралското географско дружество изследва Етиопия. Тръгва от залива Таджура (11°40′ с. ш. 43°10′ и. д. / 11.666667° с. ш. 43.166667° и. д.) и на запад от него открива безотточното солено езеро Асал (11°40′ с. ш. 42°20′ и. д. / 11.666667° с. ш. 42.333333° и. д., -153 м). Оттам продължава на югозапад и достига до Анкобер в Централна Етиопия. Изследва провинция Годжам в Западна Етиопия и втори след Джеймс Брус открива изворите на река Абай. Изследва вододела между реките Абай (от басейна на Нил) и Аваш (губеща се в пясъците на Данакилската пустиня). Бик определя астрономически координатите на 70 пункта и измерва надморската им височина с хипсометър, които стават основа за изработването на първата хипсометрична карта на Етиопия.

Тригодишните си изследвания в Етиопия Бик публикува през 1846 г. в книгата си: „A statement of facts relative to the transactions between the writer and the late Britich political mission to the court of Shoa, in Abessinia“ („Изложение на фактите, касаещи взаимоотношенията между автора и последната британска мисия в Абисиния“).

През 1848 г. планира и организира експедиция за откриване на изворите на Нил, но мероприятието му се проваля.

Следващи години (1856 – 1874)[редактиране | редактиране на кода]

През 1856 г. полага безуспешни усилия да организира европейската търговия с Етиопия да преминава през пристанището Масауа, но и това му начинание се проваля. През 1861 – 1862 г. заедно със съпругата си посещава Сирия, Палестина и Египет, с цел насърчаване на търговията с тези страни и подобряване начина на отглеждането на памук. През следващите години, чак до смъртта си продължава активно да се занимава с проблемите на Североизточна Африка. През 1860 г. в Лондон излиза фундаменталния му труд „Изворите на Нил“ (на английски: „The sources of the Nile“). В последната година от живота си, през 1874 г., посещава Синайския п-ов и астрономически определя точното положение на най-високия връх на полуострова.

Умира на 31 юли 1874 г. в Лондон на 73-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 133.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Charles Tilstone Beke“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.