Чарлз Бик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Чарлз Тилстон Бик (на английски Charles Tilstone Beke) (10 октомври 1800 - 31 юли 1874) английски пътешественик, географ.

Роден в Лондон, завършва право и известно време практикува като адвокат. По-късно се отказва от правото и започва активно да се занимава с история, география и етнография. На базата на археоложки разкопки и геоложки дейности прави опит за реконстуиране на човешката история, който предизвиква сериозна съпротива от праволинейните историци. Независимо от това работите му предизвикват интерес в научните кръгове, присъдена му е научна степен доктор и е приет като преподавател в университета в Тюбинген.

През 1837-1838 Бик е британски консул в Саксония, след което окончателно напуска дипломатическото поприще и се отдава главно на географски проучвания.

През 1840-1843 по задание на Кралското географско дпужество изследва Етиопия. Тръгва от залива Таджура (11°40′ с. ш. 43°10′ и. д. / 11.666667° с. ш. 43.166667° и. д.) и на запад от него открива безотточното солено езеро Асал (11°40′ с. ш. 42°20′ и. д. / 11.666667° с. ш. 42.333333° и. д., -153 м). От там продължава на югозапад и достига до Анкобер в Централна Етиопия. Изследва провинция Годжам в Западна Етиопия и втори след Джеймс Брус открива изворите на река Абай. Изследва вододела между реките Абай (от басейна на Нил) и Аваш (губеща се в пясъците на Данакилската пустиня). Трябва да се изтъкне особената заслуга на Бик, който определя астрономически координатите на 70 пункта и измерва надморската им височина с хипсометър, които стават основа за изработването на първата хипсометрична карта на Етиопия. Тригодишните си изследвания в етиопия Бик публикува в книгата си: "A statement of facts relative to the transactions between the writer and the late Britich political mission to the court of Shoa, in Abessinia", London, 1846 (в превод "Изложение на фактите, касаещи взаимоотношенията между автора и последната британска мисия в Абисиния").

През 1848 планира и организира експедиция за откриване на изворите на Нил, но мероприятието му се проваля. През 1856 полага безуспешни усилия да организира европейската търговия с Етиопия да преминава през пристанището Масауа, но и това му начинание се проваля. През 1861-1862 заедно със съпругата си посещава Сирия, Палестина и Египет с цел насърчаване на търговията с тези страни и подобряване начина на отглеждането на памук. През следващите години, чак до смъртта си продължава активно да се занимава с проблемите на Североизточна Африка. През 1860 в Лондон излиза фундаменталния му труд "Изворите на Нил" (на английски "The sources of the Nile"). В последната година от живота си, през 1874, посещава Синайския п-ов и астрономически определя точното положение на най-високия връх на полуострова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Charles Tilstone Beke“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.