Чарлз Едуард Стюарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чарлз Стюарт
Претендент за трона на Великобритания и Ирландия
НаследилДжеймс Франсис Едуард Стюарт
НаследникХенри Бенедикт Стюарт
Лични данни
Роден
Палацо Мути, Рим
Починал
Палацо Мути, Рим
Погребан вБазилика Свети Петър, Ватикана
Пълно имеЧарлз Едуард Луи Филип Казимир Стюарт
Подпис
Семейство
ДинастияСтюарти
БащаДжеймс Франсис Едуард Стюарт
МайкаМария Клементина Собиеска
БракЛуиза фон Строберг-Геден
ПотомциШарлот Стюарт, херцогиня на Олбани
Чарлз Стюарт в Общомедия

Чарлз Едуард Стюарт (на английски: Charles Edward Stuart) наричан също Чарлз III, Хубавия Принц Чарли и Младия претендент е претендент за короната на Англия, Шотландия и Ирландия. Своите претенции Чарлз Стюарт получава от баща си, принц Джеймс Франсис Стюарт, син на детронирания крал Джеймс II.

Запомнен най-вече с подклаждането на неуспешно якобитско въстание през 1745 г., водено от него, което бива прекратено след поражението в битката при Калоден, с което се приключва окончателно якобитската кауза. Последвалото бягство на Чарлз от Шотландия го превръща в романтичен образ на провала в по-късни представи.

След провала от 1745 г. Чарлз живее в чужбина, предимно Франция и Италия, където има множество любовни афери с жени от дребното благородничество и буржоазията. От аферите си той оставя само една дъщеря, Шарлот, която дарява с титлата херцогиня на Олбани.

Чарлз Стюарт умира в началото на 1788 г. в Рим и е погребан, първоначално в катедралата „Фрачиати“, където брат му Хенри е епископ. След смъртта на Хенри, тялото на Чарлз е пренесено в криптата на Свети Петър във Ватикана, редом до телата на брат му и родителите му.