Чарлз Едуард Стюарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чарлз Стюарт
Претендент за трона на Великобритания и Ирландия
Charles Edward Stuart - Project Gutenberg eText 20948.jpg
Лични данни
Пълно име Чарлз Едуард Луи Филип Казимир Стюарт
Роден
Палацо Мути, Рим
Починал
Палацо Мути, Рим
Погребан в Базилика Свети Петър, Ватикана
Предшественик Джеймс Франсис Едуард Стюарт
Наследник Хенри Бенедикт Стюарт
Подпис BPCharlessignature.jpg
Семейство
Династия Стюарт
Баща Джеймс Франсис Едуард Стюарт
Майка Мария Клементина Собиеска
Брак Луиза фон Строберг-Геден
Чарлз Стюарт в Общомедия

Чарлз Едуард Стюарт (на английски: Charles Edward Stuart) наричан също Чарлз III, Хубавия Принц Чарли и Младия претендент е претендент за короната на Англия, Шотландия и Ирландия. Своите претенции Чарлз Стюарт получава от баща си, принц Джеймс Франсис Стюарт, син на детронирания крал Джеймс II. Запомнен най-вече с подклаждането на неуспешно якобитско въстание в 1745, водено от него, което бива прекратено след поражението в битката при Калоден, с което се приключва окончателно якобитската кауза. Последвалото бягство на Чарлз от Шотландия го превръща в романтичен образ на провала в по-късни представи.

След провала от 1745 Чарлз живее в чужбина, предимно Франция и Италия, където има множество любовни афери с жени от дребното благородничество и буржоазията. От аферите си той оставя само една дъщеря, Шарлот, която дарява с титлата херцогиня на Олбани.

Чарлз Стюарт умира в началото на 1788 в Рим и е погребан, първоначално в катедралата Фрачиати, където брат му Хенри е епископ. След смъртта на Хенри, тялото на Чарлз е пренесено в криптата на Свети Петър във Ватикана, редом до телата на брат му и родителите му.