Чарлз и Рей Еймс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чарлз Еймс
американски архитект
Роден
Починал
Националност Флаг на САЩ САЩ
Чарлз и Рей Еймс в Общомедия

Чарлз Еймс е американски дизайнер, архитект и режисьор. Работил е основно със съпругата си Рей Еймс. Смятат се за едни от най-значимите дизайнери на ХХ век, със съществен принос към модерната архитектура и обзавеждане.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 юни 1907 година в Сейнт Луис, Мисури. Учи за кратко архитектура във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, където среща първата си съпруга Катрин. Двамата сключват брак през 1929 г., а година по-късно се ражда тяхната дъщеря Лучия.

Чарлз Еймс е повлиян от стила на Елиел Сааринен, с чийто син Ееро Сааринен, също архитект, си партнира по-късно. По покана на Сааринен старши, през 1938 г. Чарлз заедно със съпругата и дъщеря си се премества в Мичиган, за да довърши образованието си по архитектура в Кранбуркската академия по изкуства, където по-късно става преподавател и оглавява департамента по промишлен дизайн.

През 1941 г. Чарлз и Катрин се развеждат и той се жени за Рей Кайзер. След това те се преместват в Лос Анджелис, Калифорния, където живеят и работят до края на живота си.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Lounge Chair, 1956 г.,
Еймс
Lounge Chair Wood (LCW), 1945 г.,
Еймс

Един от най-популярните модели на Чарлз и Рей Еймс, проектиран за компанията „Херман Милър“, е Лаундж чеър (на английски: Lounge Chair, кресло за фоайе). Моделът е изработен от детайли от формован шперплат, кожа и въртяща се основа от алуминий.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]