Частни немски училища „Ерих Кестнер“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Частни немски училища "Ерих Кестнер"
Private school Erich Kästner, Sofia, BG.JPG
Входът към основното училище
Информация
Седалище София, София-град,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1996
Вид Частни немски училища
Навигация
Адрес ул. „полк. Никола Попов“
Сайт eks-bg.eu

Частно немско училище "Ерих Кестнер" добива официален статут със Заповед № РД 1446 от 09.05.1996 г., подписана от министър проф. Илчо Димитров и издаден лиценз от Министерство на образованието и науката. На 01.09.1996 година в класните стаи на новооткритото училище влизат 34 ученици от I до IV клас, обучавани от първия учителски състав на училището - Ваня Николаева, Ани Мицева, Неда Баръмова, Ани Христова, Ели Манова, Елвира Георгиева (Елфи), Спасинка Димитрова, Росица Вълчева, Павлин Кънев, Елица Митова и Пламена Златева. Индивидуалната работа с всяко дете се превръща в приоритет на учебно-възпитателния процес. Грижата за хармоничния емоционален свят на личността е поверена на училищния психолог г-жа Юлия Попова. Ръководните функции на училището поема г-н Прокоп Павлов.

Първата публична изява на възпитаниците на Частни немски училища "Ерих Кестнер" е концертът на 22.02.1997 година в зала "Възраждане".

През 1997 – 1998, когато външното оценяване на учениците все още не е наложено като практика, училище "Ерих Кестнер" установява нивото на своите възпитаници със съдействието на РИО.

През 1998 година е изграден учебен сектор за деца от немскоезични страни и е поставено началото на образователния проект Begebnungsschule.

На 1 септември 2000 г. се открива Частна немска гимназия "Ерих Кестнер", а от Септември 2002 година отваря врати Частна детска градина "Ерих Кестнер", ръководени от г-н Прокоп Павлов. С годините броят на учениците се увеличава, което налага до есента на учебната 2004/2005 година ръководството на гимназията да бъде поето от г-жа Лидия Несторова, а от 2006/2007 година, управлението на Детската градина да бъде поверено на г-жа Биляна Милева. От учебната 2012/2013 година, директор на Немската езикова гимназия е г-жа Лидия Василева.

През месец май 2005 година завършва първият випуск на Гимназия "Ерих Кестнер". Наред с дипломата за средно образование след успешно положени изпити, абитуриентите получават и немска езикова диплома, Deutsches Sprachdiplom II, улесняваща приема в престижни университети в Германия.

През 2006 година училището чества 10-годишен юбилей от създаването си. По този повод в БТА е дадена пресконференция за електронните и печатни медии. Празникът е отбелязан с тържествен концерт в залата на Сатиричния театър.

В Детската градина, Основното училище и езиковата гимназия повече от 300 деца се обучават от над 70 учители. Сред колегията има имена, утвърдени в образователната сфера като автори на учебници и помагала; методици, рецензенти, музиканти, художници и спортисти.

През годините ръководството на Управителният съвет на Немски училища "Ерих Кестнер" развиват успешна социална политика. Хуманната атмосфера и свободата в творческите подходи на преподавателите са резултат от широко застъпени принципи на екипност, открит диалог и своевременно адекватно реагиране при всеки назрял проблем. Ръководството на "Ерих Кестнер" и целият педагогически екип системно доказват своята обществена и гражданска ангажираност, като активно се включват във всяка инициатива за изграждане на едно по-здраво, по-образовано и по-отговорно подрастващо поколение.

Немски училища "Ерих Кестнер" поддържат традиционно добри взаимоотношения с образователните и научните институции: Министерството на образованието, младежта и науката, Регионален инспекторат по образование, Българска асоциация на частните училища, Културен отдел към Немското посолство, Консултантски отдел по немски език от ФРГ, Гьоте-институт, Софийски университет, Нов български университет и множество други държавни, общински и частни учебни заведения.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

В Немски училища "Ерих Кестнер" се съчетават успешно задължителните програми на МОН с интензивното изучаване на немски език. Чуждоезиковото обучение в детската градина, предучилищен клас и началния етап 1-4 клас се осъществява по авторска програма. Методиката е изготвена съвместно с немски учители и е съобразена със съвременните тенденции на преподаване. За начинаещите училището предлага индивидуални форми на обучение по чужд език, с цел бързото и ефективно натрупване на необходимите знания и присъединяването на учениците към класовете. В края на всяка учебна година се провеждат традиционните изпити за оформяне на Begegnungsgruppen, чиято цел е още по-задълбоченото изучаване на немски език чрез въвеждане на специални предмети на немски като Medienkunde, Biologie, Physik, Chemie, Geografie, Musik.

Особено ползотворно и приятно е изнесеното сред природата обучение. Учениците заменят класните стаи с китни кътчета от родината ни. Зелените училища съчетават чист въздух, уроци, атракции според спецификата на местността. Игрите и заниманията в екип сплотяват децата и заздравяват взаимоотношенията в колектива.

Основното училище ежегодно предлага на малките си възпитаници летен образователен лагер, който успешно съчетава учебен процес и следобедна развлекателна програма.

Гимназия "Ерих Кестнер" е партньор в инициативата PASCH, която обединява над 1000 немски училища в цял свят. Специализираното обучение по немски език, както и билингвалното изучаване на редица общообразователни предмети задълбочено подготвят учениците за придобиване на Sprachdiplom II.

През 2008 година е сключен договор за образователно сътрудничество с Нов български университет. Освен обмен на информация, квалификационни дейности и студентски стажове съгласно този договор наши абитуриенти се приемат директно в трети семестър на програма Германистика. DSD II дава максималния брой кредити по чужд език в НБУ, в Германския инженерен факултет на Техническия университет – София, се признава за успешно положен приемен изпит по немски език.

Неизменна част от живота на Немски училища "Ерих Кестнер" са българските и немските празници.

На 11 ноември се чества Празника на фенерите (Laternenfest) и на св. Мартин – ден на помощта и любовта към ближния. В късния следобед деца и родители участват във фенерно шествие из града.

На 6 декември се отбелязава Деня на свети Никола (Nikolaustag) - закрилник на децата и моряците. Малките ученици предварително изработват червени ботушчета. Послушните от тях получават лакомства, а по-палавите - въгленчета. Четири седмици преди Коледа започва нетърпеливото отброяване на дните до дългоочаквания празник. Децата вият коледни венци, които украсяват с четири коледни свещи, пеят коледни песни и рецитират стихове. От няколко години насам училището организира и благотворителен коледен базар. Събраните средства се даряват на дете със здравословен проблем.

През студения февруари в училището кипи трескава подготовка за една пъстра веселба с маски и костюми, с музика и забавни игри. Карнавалът е любим празник на малки и големи, а тяхното добро настроение – заразително. В този ден училището е обитавано от принцове и принцеси, феи и вещици, пирати и каубои...

В Немски училища "Ерих Кестнер" се провеждат 15 извънучилищни спортни и културни дейности. В традиция се превръщат съботно-неделните излети сред природата. Това е удобна форма за родители и ученици да опознаят красотите на България и да избягат от забързаното ежедневие на големия град.

Вече почти две десетилетия Немски училища "Ерих Кестнер" продължават да пишат трудната, но славна история на частното образование в България.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Немска детска градина "Ерих Кестнер" с лиценз номер РД 14-227/25.10.2002 г. Директор: Биляна Милева

Немско основно училище "Ерих Кестнер" с лиценз номер РД 14-46/09.05.1996 г. Директор: Прокоп Павлов

Немската Езикова Гимназия "Ерих Кестнер" с лизенз номер РД 14-71/18.05.2000 г. Директор: Лидия Василева


Ръководен екип[редактиране | редактиране на кода]

Цялостната административно – управленска и финансова дейност на Частни немски училища "Ерих Кестнер" се осъществява от:

Ира Анева (съуправител на “Зонтакс” ООД – собственик на ЧНУ “Ерих Кестнер”)
д-р Мария Каназирска (съуправител на ЗОНТАКС ООД – собственик на ЧНУ “Ерих Кестнер”)
Наталия Дойчинова (съуправител на “Зонтакс” ООД – собственик на ЧНУ "Ерих Кестнер")

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт
Facebook
Twitter
YouTube
Google+
Vimeo
Picasa