Ченге във времето

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ченге във времето
Timecop
Timecopposter.jpg
Режисьори Питър Хайамс
Премиера 16 септември 1994 г.
Времетраене 98 минути
Страна САЩ/Япония
Език Английски език
Бюджет $25 милиона
Хронология
Timecop 2: The Berlin Decision
Fleche-defaut-droite-bord.svg
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Ченге във времето“ е научно-фантастичен трилър режисиран от Питър Хайамс. Dark Horse Comics е публикувало и комикс списание със същото име.

Във филма участва Жан-Клод Ван Дам в ролята на Макс Уокър – американски федерален агент през последните години на 20 век, когато пътуването във времето е вече открито. Участва още и Рон Силвър в ролята на сенатор Арън Маккомб и Миа Сара като съпругата на Уокър. Историята проследява промените и връзките на няколко пътувания във времето от живота на Уокър, който се бори с престъпления свързани с пътуване във времето и разследва съмнително успешната кариера на сенатор Маккомб.

„Ченге във времето“ остава най-касовия филм на Ван Дам (преминавайки бариерата от $100 милиона приходи в света).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В началото филма започва със сцена как мъж използва лазерни оръжия през 1863 година да обере превозваните златни кюлчета от войниците на американската конфедерация. В следващата сцена, този път през 1994 г., високопоставени чиновници създават Time Enforcement Commission (TEC) /Комисия за контрол на времето/ за да се бори със злоумишленото използване на пътуването във времето, което е току-що открито. Сенатор Арън Маккомб е доброволец да надзирава работата на новата комисия. Скоро след това на полицай Макс Уокър е предложено да започне работа в ТЕС като агент. Скоро след като започва работа Уокър е напраднат в дома си. По време на напрадението жена му е убита в последвалата експлозия на дома на Уокър.

Десет години по-късно, Уокър е опитен агент на ТЕС. Когато е изпратен в 1929 година да арестува бившия си партньор Атууд за това, че се е възползвал от краха на Уолстрийт през 1929 г., Атууд му разкрива че всъщност той работи за Арън Маккомб, който се нуждае от пари за да финансира президентската си кампания в САЩ. Ужасен от мисълта, че Маккомб може да избие предшествениците му Атууд се опитва да се самоубие като скача през прозореца, но агент Уокър успява да го хване и върне в 2004 година. Атууд обаче отказва да свидетелства срещу Маккомб и е върнат в 1929 година където пада и умира. Преследван от спомените за жена си Мелиса, Уокър се зарича да спре Маккомб.

Уолкър след това е изпратен с агент Фийлдинг (Глория Рубен) в 1994 година, където те откриват младия сенатор Маккомб спорещ със съдружника си Джак Паркър за новия компютърен чип на тяхната фирма. Паркър предлага да изкупи дела на Маккомб в компанията им, но пристига по-стария Маккомб от 2004 година да предупреди по-млади Маккомб, че този чип ще донесе огромни печалби. Уокър разбира за това започва престрелка, в която Маккомб убива съдружника си Паркър, ранява агент Фийлдинг и избягва в 2004 година.

Когато се връща Уолкър в 2004 година, нещата са станали по-зле: ТЕС е в процес на закриване, Маккомб притежава компютърна компания и е влиятелна политическа фигура, директора на ТЕС (Брус Макгил) вече не е най-добрия приятел на Уокър, а персонала на ТЕС нямат спомени за извършеното от Маккомб през 1994 година. Разбирайки, че трябва да действа светкавично, Уокър пуска машината на времето с помощта на Матюзак.

Връщайки се отново в 1994 година, Уокър намира Фийлдинг да се възстановява в болница, и тя се съгласява да свидетелства срещи Маккомб. В лабораторията на болницата Уолкър намира кръвна проба на жена си Мелиса според която тя е била бременна. Той си спомня, че тя умира точно в този ден и той решава да промени хода на събитията като я спаси. След като открива Фийлдинг убита, той отива в търговския център където той и Мелиса се срещата преди жена му да бъде убита. Намира я и ѝ обяснява, кой е той и какво предстои да се случи.

В последната сцена, главорезите на Маккомб пристигат в дома на Уокър, но този път по-стария Уокър ги очаква. Двамата Уокър (настоящия от 1994 г. и този от бъдещето) побеждават главорезите с помощта на жена си Мелиса. Тя и младия Уокър са ранени, а Маккомб взема Мелиса за заложник и поставя бомба с часовников механизъм, която да убие двамата Уокър и жена им. Но се появява младия Маккомб (от 1994 г.) дошъл заради съобщение изпратено по-рано до него от Уокър. Според филма, една и съща материя от различни времеви интервали не може да заема едно и също място по едно и също време. За това когато Уолкър блъсва младия Маккомб в по-стария, двамата Маккомб се стопяват и изчезват.

Уокър изнася Мелиса от къщата точно преди експлозията. Когато се връща в 2004 година, ТЕС все още съществува, светът е по-малко корумпиран, а Маккомб не е виждан след изчезването му през 1994 година. У дома си Уокър намира жена си Мелиса и техния син, които го чакат.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Приходи[редактиране | редактиране на кода]

„Ченге във времето“ е пуснат на 16 септември 1994 г. Започва на 1-во място в класациите с $12 064 625 от 2228 киносалона и среден приход от $5415 на киносалон. Втората седмица отново е на 1-во място по приходи с $8 176 615. Като краен резултат филма събира $45 милиона от прожекции в САЩ, като по този начин е първия голям касов хит на Ван Дам. В чужбина филмът събира дори повече приходи, като за целия свят събира общо $101 милиона приходи.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]