Червената заплаха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Червената заплаха (на английски: Red Scare) е пропагандиране на масово разпространен страх от съветизация на обществото или държавата (основно в САЩ) в периода след Октомврийската революция. Опасността е от потенциално налагане на комунизъм, анархизъм или радикално левичарство.

Терминът най-често се използва за означаване на два периода от историята на САЩ с това име – непосредствено след края на Първата световна война (1917 г. – 1920-те години), когато съществува една предполагаема червена заплаха от американското работническо движение, анархизъм и политически радикализъм в страната. На второ място нова червена заплаха настъпва непосредствено след края Втората световна война (1945 г. – 1950-те години) и с началото на Студената война. През този период заплахата се експлоатира от маккартизма.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Red Scare“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.