Червена Лхота

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червена Лхота
Červená Lhota
Общ изглед на замъка
Общ изглед на замъка
Карта Местоположение
Информация
Страна Чехия
Терит. единицаЮжночешки край,
окръг Индржихув Храдец
Местоположениекрай Индржихув Храдец
СтилБарок, Неоренесанс
Основаване1530
СтатутОткрит за посещения
СайтЧервена Лхота
Червена Лхота в Общомедия

Червена Лхота (на чешки: Červená Lhota) е средновековен замък, разположен в Южна Чехия, на около 20 километра от град Индржихув Храдец и около 100 km югозападно от Прага.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът е построен през първата половина на 16 век на мястото на готическа цитадела, а в началото на 20 века е преустроен в псевдоренесансов стил. Червена Лхота е издигнат в средата на езеро върху скалист остров, към който води каменен мост-виадукт. Около замъка има декоративни цветни лехи с лабиринти от храсти. В днешно време замъкът Червена Лхота е национален паметник на културата и е отворен за посетители.

Яркият цвят на замъка не е оригинален – постройката първоначално е била бяла. С произхода на необичайния червен цвят са свързани много легенди. Една от тях разказва историята на красива принцеса, която живяла в замъка и се хвърлила през прозореца. Тялото ѝ не било намерено и само червената следа от кръв сочила ужасния край. Незаличимата следа от кръв била причината за пребоядисването на стените в червено.

Първото писмено споменаване на село Червена Лхота е от 1465 г. В периода 1542 – 1555 г. готическата крепост е преустроена в ренесансов замък. В писмени паметници той се появява под името Нова Лхота. В периода 1658 – 1678 г. са внесени изменения в стил ранен барок, а по интериора работят италиански художници. В периода преди 1835 г., когато собственик на замъка става Хенри Едуард Шенбург-Хартенщейн, замъкът принадлежи на голям брой различни родове. Между 1841 и 1863 г. в замъка се провежда реконструкция в стил романтична неоготика и интериорът е променен. През 1945 г. замъкът е конфискувана по указ на Бенеш и на следващата година замъкът действа като детски център.

Общ изглед на замъка и моста

През май 1947 г. Червена Лхота е удостоен с вниманието на националната Културна комисия, която през 1949 г. прави замъка достъпен за обществеността.

С тези събития е свързана любопитна легенда, която може и да отговаря на действителността. Първоначално целта на Комисията е да реши дали замъкът е подходящ за пансион на Министерството на земеделието. Но находчив надзирател на име Антонин Въркоч, вдига преградата на бента преди посещението и източва водата от езерото. Така пред очите на гостите се появява замък, заобиколен от кални локви и петна, достигащи до прозорците на първия етаж. Естествено, Министерството се отказва от целите си и предоставя замъка на туристите.

Замъкът разполага с живописен парк и параклис, която е неразделна част от замъка.

В днешно време замъкът Червена Лхота е национален паметник на културата и е защитен от националния институт за културно наследство в град Ческе Будейовице.

Филмиране[редактиране | редактиране на кода]

През 1975 г. Червена Лхота е избран от съветския режисьор Борис Рицарев за неговия филм-приказка „Принцесата и граховото зърно“.[1]

Главно място на действието във филма A névtelen vár („Безименният замък“, 1982 г.)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]