Червено знаме (орден, СССР)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Червено знаме.

Орден Червено знаме
Order of Red Banner.png
Значка

Орден
The Order of the Red Banner ribbon.
Лента

Орденът „Червено знаме“ (на руски: Орден Красного Знамени) е съветска военна награда, учредена на 16 септември 1918 г. по време на Гражданската война в Русия.

Първият награден с нея е Василий Блюхер[1], на 28 септември 1918 г.[2] По време на гражданската война подобна награда е учредена в редица признати и непризнати републики. На 1 август 1924 г., в Съветския съюз, е върнато първоначалното име, а наградата е присъждана на заслужилите войници от Червената армия.

Наградата е присъждана за прояви на героизъм по време на бойни действия или изключителни постижения по време на бойни операции. Преди учредяването на орден „Ленин“, на 6 април 1930 г., това е най-високата военна награда присъждана в Съветския съюз. По време на Втората световна война, под различни имена, е присъждана на личности или подразделения за прояви на героизъм по време на бойните действия. В някои отношения това прави тази награда по престижна от ордена „Ленин“, присъждан и на цивилен персонал и политически лидери. Голяма част от известните съветски командири са кавалери на ордена на Червеното знаме.

Между 1944 и 1958 г. наградата е присъждана и за продължителна служба. Първата ѝ степен е за 20 години служба, а втората – за 30 години.

Наградата представлява бяла емайлирана значка. На нея са изобразени златни сърп и чук обградени от два златни житни класа и червена звезда. Като фон, с тъпен цвят са изобразени кръстосани чук, плуг и факла. В горната част е изобразен червен флаг, на който е изписано мотото „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“. Под звездата се намира кратък надпис „СССР“, а като външен контур отново са изобразени два златни житни класа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Голяма Руска енциклопедия (2005) том. 3, стр. 618.
  2. Голяма Съветска енциклопедия, 3-то издание, статия „Блюхер“
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Order of the Red Banner“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.