Направо към съдържанието

Червен (област Русе)

(пренасочване от Червен (Област Русе))
Вижте пояснителната страница за други значения на Червен.

Червен
Панорамен изглед на Чéрвен
Панорамен изглед на Чéрвен
България
43.6147° с. ш. 26.0229° и. д.
Червен
Област Русе
43.6147° с. ш. 26.0229° и. д.
Червен
Общи данни
Население195 души[1] (15 март 2024 г.)
5,11 души/km²
Землище38,171 km²
Надм. височина74 m
Пощ. код7084
Тел. код08156
МПС кодР
ЕКАТТЕ80443
Администрация
ДържаваБългария
ОбластРусе
Община
   кмет
Иваново
Георги Миланов
(ГЕРБ; 2011)
Червен в Общомедия
Скали над селото

Чéрвен е село в Северна България. То се намира в община Иваново, област Русе, Северна България.

В землището му попада Археологическият резерват „Средновековен град Чéрвен“ [2].

Село Червен е разположено в Дунавската равнина, като релефът на землището е хълмист. През селото с много извивки минава река Черни Лом, като стръмните скалисти брегове на долината ѝ разделят селото на две махали – Аврамовската и Долната махала.

Село Червен възниква в подножието на укрепен средновековен град със същото име. Крепостта Чéрвен е стратегически военно-административен център във Второто българско царство със собствено водохранително съоръжение. Средновековният град е построен върху скали, пред които се вие Черни Лом. Градът е разрушен по време на османското нашествие през 1388 година. След последното му опожаряване част от жителите се оттеглят от реката и се заселват по скалите, като от този период са известни останки от църкви и жилищни постройки, включително седалищния храм на Доростоло-Червенския митрополит. Статия в Роден Край www.rodenkrai.com. През 1961 г. са започнати подробни археологически разкопки, при които са открити накити, оръжия, сечива, домакински съдове и монети.

Културни и природни забележителности

[редактиране | редактиране на кода]

Руините на средновековния град, който е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век, са притегателен обект за туристически посещения. Селото е достъпно и за селски туризъм, съчетан със спортен риболов на Чepни Лoм. Достъпни за посещение са paзпoлoжeнитe нaблизo Ивановски скални църкви (19 км), пeщepaта Орлова чука (18 км) и cĸaлния мaнacтиp в близĸoтo ceлo Басарбово (26 км).

В селото действа едно дружество с основен предмет на дейност арендуване на земи и селскостопанска продукция[3].

  • Тонка Обретенова, родена в Червен (1812 – 1893), българска националреволюционерка и героиня, съратница и доверено лице на Васил Левски, организаторка на Русенския комитет заедно със синовете си Георги, Никола, Ангел и Атанас