Червен (крепост)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Червен.

Червен
Останки от крепостта Червен
Останки от крепостта Червен
Местоположение
Bulgaria Ruse Province relief location map.jpg
43.6207° с. ш. 26.0176° и. д.
Червен
Местоположение в България Област Русе
Страна България
Област Област Русе
Археология
Вид Град
Период XII-XIV век
Епоха Средновековие
Червен в Общомедия

Чѐрвен е средновековен български град, един от най-значимите военни, културни и църковни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Намира се до с.Червен на 34 km южно от град Русе.

В Червен е съществувала ранновизантийска крепост от 6 век. През 1235 г. градът става седалище на Средновековната българска Червенска митрополия.

През 14 век територията на града надхвърля 1,8 km², с добре откроена инфраструктура, включваща укрепен град, разположен върху обширен скален рид по поречието на река Черни Лом. Развити са редица занаяти: добив на желязо, железообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти, което го превръща в значимо търговско средище. В края на 14 в., заедно с останалите български земи, попада под османско владичество и е опустошен. Легендите, както и някои исторически източници сочат, че голяма част от жителите на големия и процъфтяващ през Средновековието град са мигрирали към селището, познато още по римско време като Сексагинта Приста, по време на османското владичество – Русчук, а днес – град Русе.

Червен е обект на засилен интерес от страна както на археолозите, така и на туристите. Първите разкопки са от 1910/1911 г. (проф. Васил Златарски). От 1961 г. започват постоянни разкопки, които продължават и до днес. В резултат на археологическите проучвания са открити:

  • голям феодален дворец;
  • крепостни стени;
  • две подземни водоснабдителни съоръжения;
  • 16 църкви;
  • обществено-административни сгради;
  • останки от жилищни сгради;
  • работилници;
  • улици.

Напълно запазена е крепостна кула от 14 век. Находки от Червен се съхраняват в Националния исторически музей в София, Националния археологически музей в София и Регионалния исторически музей в Русе. Сред тях се открояват няколко големи съкровища, включващи накити, епиграфски паметници, керамика, предмети от бита и др. Червен е обявен за Национален археологически резерват и е един от най-значимите туристически обекти с изградена инфраструктура в страната.

Крепостната кула на средновековния Червен е използвана като образ в последната серия от пети сезон на сериала „Игра на тронове“[1].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]